Diwali
NPO Start

Diwali

Diwali is een vrolijk Hindoefeest, het feest van de duizend lichtjes.

7 november, 17.45 uur, NPO 2

Informatie

Diwali is een van de belangrijkste feesten in het hindoeïsme. Hindoes over de hele wereld vieren de overwinning van het licht op de duisternis, van het goede op het kwade, van wijsheid op onwetendheid en van waarheid op onwaarheid. Het is een moment waarop hindoes stil staan bij het licht en duister in hun leven met als doel om met een schone lei te beginnen.
In een speciale uitzending worden hindoes geportretteerd met elk hun eigen beleving van Diwali. Presentator Narsingh Balwantsingh leidt de verhalen in.

Renu Bindraban verbindt Diwali vooral met vooruitgang, met de godin Laksmi en met verlichting in het leven. Het is voor haar het begin van een nieuw jaar en een periode om vooral de positieve dingen in het leven te benadrukken en het negatieve buiten te houden.
Negatieve ervaringen heeft Renu genoeg in haar leven. Ze was tien jaar toen haar vader zelfmoord pleegde in Suriname. En elf jaar geleden maakte ook haar zus een einde aan haar leven.
Diwali is vooral een feest dat je samen met de familie viert en dan is het gemis extra groot.

Abhishek Thapar is een Indiase expat, afkomstig uit de deelstaat Punjab in India. Hij is kunstenaar en wil met zijn kunst een utopische oplossing vinden voor de manier waarop we met elektronisch afval omgaan. Diwali staat voor hem voor liefde, licht en samen zijn met zijn familie. Juist nu mist hij zijn familie in India met wie hij vooral via Skype contact onderhoudt.

Etienne Premdani is ayurvedisch geneesheer met een eigen kliniek in het Overijsselse Olst. Hij vindt dat je eigenlijk iedere dag diwali moet vieren. Door positief te denken, door mensen te vergeven. Een aantal jaren geleden richtte hij een tempel op, gewijd aan zijn guru Saibaba.
Diwali staat voor Etienne vooral voor de overwinning van het licht over de duisternis. In zijn eigen leven maakte hij een lange periode van duisternis mee na de scheiding van zijn eerste vrouw. Hij ging zich meer verdiepen in spiritualiteit en wist zo de duisternis te overwinnen. Hij trouwde opnieuw en leidt nu een gelukkig leven met zijn tweede vrouw en zoon. 

Gids

Er zijn op dit moment geen gidsgegevens beschikbaar.