De Nieuwe Buur
NPO Start

De Nieuwe Buur

Indringende verhalen over de relatie tussen bewoners en hun ‘nieuwe buren’.

Vanaf 10sep, 16.25 uur, NPO 2

Afleveringsinformatie

Vanaf november 2016 tot en met april 2017 volgden we Jose Kosterman voor de documentaire reeks De Nieuwe Buur. In het pand naast de woning van Jose werden door de gemeente een aantal statushouders gehuisvest. Hoewel Jose aanvankelijk haar bedenkingen had, eindigde de situatie voorzichtig positief. Dit is te zien in de eerste aflevering van De Nieuwe Buur, uitzending zondag 10 september op NPO2. Nu, een half jaar later, is de situatie voor Jose echter drastisch verslechterd. Bekijk haar verhaal hier:Aflevering 1 (10 sept): Nederland – Room with a view
In Almere woont Jose, ze is erg gelukkig in haar hoekhuis op de begane grond. Totdat wordt bepaald dat er enkele vluchtelingen naast haar komen wonen. Vijf alleenstaande mannen, die uitkijken op haar woning. Belal is een van hen. Een afgestudeerd jurist, die moest vluchten uit Syrië. Jose is bang voor wat de toekomst brengt en wil deze buren niet. Belal is blij dat hij eindelijk onderdak heeft. We volgen enkele maanden de ontwikkelingen tussen de nieuwe buren.

Aflevering 2 (17 sept): Kroatië – Vies trappenhuis
Ergens in een straat in een buitenwijk van Zagreb hebben vier vluchtelingen een appartement gehuurd. Aan hetzelfde trappenhuis wonen enkele Kroatische families. Met name de beneden buren zitten niet te wachten op vreemdelingen die het trappenhuis niet schoonhouden en die de taal niet spreken. De misverstanden vliegen heen en weer.

Aflevering 3 (24 sept): Slovenië– Oost west, thuis best
Hoe is het om maandenlang een onderkomen te zoeken als vluchteling in Ljubljana als je appartement onbewoonbaar is verklaard? Je reageert op alle advertenties. Maar als mensen je naam al horen, komen de uitvluchten.

Aflevering 4 (1 okt): België – Als God het wil
Lukt het een gevluchte Syrische familie met drie kinderen om een huis te vinden in Brussel? Ze krijgen hulp van een apotheker, die ooit in Syrië geboren is. Niemand in Brussel wil echter verhuren aan een arme familie die geen Frans of Vlaams spreekt.

Aflevering 5 (8 okt): Noorwegen – Welkom in de opvang
Een familie in Oslo verandert haar leven dramatisch, door hun huis te verkopen en daarvoor in de plaats een vluchtelingenopvang te beginnen. Ze kopen een groot nieuw huis waar ook 5 gevluchte families kunnen wonen. De nieuwe buren brengen allemaal grote problemen met zich mee.

Regie: Patrick Bisschops (NL), Nebojsa Slijepcevic (HR), Jerney Kastelec (SLO), Mathieu Neuprez en Martin van Laethem (B),Christophe Pouchoulin (N)
Productie: NTR, HRT (Kroatië), RTVSLO (Slovenië), RTBF (België), NRK (Noorwegen)
Eindredactie: Frans Jennekens en Daniela Drastata

Gids

Er zijn op dit moment geen gidsgegevens beschikbaar.