College Tour
NPO Start

College Tour

Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.

Nieuwe reeks va 19 mei, NPO1

Whoopi Goldberg

De uitzending van College Tour met Whoopi Goldberg is al geweest en is hieronder terug te kijken of via Uitzending Gemist. 

 


Over Whoopi Goldberg

In de vroege jaren ’60 is de achtjarige Caryn Elaine Johnson voor het eerst te zien op de planken van het Hudson Guild Theatre, het  kindertheater van New York. In die tijd woont ze met haar moeder Emma in de Chelsea Neighborhood. Vader Robert James heeft het gezin verlaten, dus moeder Emma zorgt in haar eentje voor Caryn en haar zus.

 

Huwelijk
Caryn beleeft een moeizame puberteit. Daardoor zal ze haar school niet afmaken. Uiteindelijk zoekt ze hulp. In het gevecht tegen de drugs trouwt de achttienjarige tiener met haar afkickbegeleider, tevens de vader van haar eerste en enige dochter. Na een huwelijk van minder dan twee jaar gaan de twee uit elkaar.

 

Actrice
In 1974 verhuist Caryn naar ‘The Golden State’ California. Ze probeert daar haar kinderdroom -acteren- te verwezenlijken. Ze helpt mee om het San Diego Repertoy Theatre op te richten en bedenkt haar artiestennaam Whoopi Goldberg. Maar het theaterwerk brengt niet genoeg geld op; de twintiger is gedwongen de kost te verdienen met baantjes als bouwvakker, bankbediende, visagiste en mortuarium-medewerker.

 

Ontdekt
Whoopi wordt ontdekt in 1981; regisseur Mike Nichols merkt haar talent op door haar one-woman show The Spook-show en in de film Citizen. Hij neemt haar mee naar Broadway, waar Steven Spielberg zijn kans ziet om Goldberg te strikken voor zijn film The Color Purple’ De film krijgt maar liefst elf Oscarnominaties. Er worden geen Oscars gewonnen, maar Goldberg wint wel haar eerste grote prijs, een Golden Globe. 

 

Eenmaal doorgebroken is het hek van dam. Een imposante lijst films, documentaires en comedy shows staat op haar conto. Na The color purple maakt Goldberg naam met nominaties voor onder andere acteerwerk in de films Sister Act en How Stella got her groove back. Uiteindelijk verdient ze een Oscar met de film Ghost. De laatste jaren krijgt Goldberg vaak het bijzondere aanbod om zichzelf te spelen in films. Daarnaast wordt Goldberg vaak gevraagd om animatiefilms in te spreken.

 

Nevenactiviteiten
Naast het acteerwerk zit Whoopi niet stil. Ze is meermaals host geweest van de Oscars, ze is actief in de tv-show The View en ze is producent van meerdere musicals en televisieseries zoals Strong Medicine.

 

Alsof ze nog niets te doen heeft maakt Goldberg zich hard voor universele homorechten. Afgelopen jaar was Goldberg het boegbeeld van de Gay Pride en New York en in februari dit jaar ontvangt ze de Ally for equality award voor haar strijd.

 

Vragen over deze uitzending? Mail: College.Tour@ntr.nl.