College Tour
NPO Start

College Tour

Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.

Nieuwe reeks va 19 mei, NPO1

Susan Sarandon

Ze is één van de grootste actrices van deze tijd, onder andere bekend van haar opmerkelijke rollen in cultfilms The Rocky Horror Picture Show (1975) en Thelma & Louise (1991). Ondanks haar leeftijd (66) is ze nog steeds zeer gewild voor het witte doek. In hartje New York zal ze op 17 oktober te gast zijn in een zeer speciale aflevering van College Tour. Voor dit unieke interview zal College Tour eenmalig afreizen naar New York om daar samen met Nederlandse studenten deze grootheid te interviewen.

 

Carrière

Haar roemrijke carrière begint op haar 24e met de film ‘Joe’. Ze heeft eigenlijk weinig interesse in film maar besluit in 1970 samen met haar toenmalige echtgenoot Chris Sarandon het geluk te beproeven en op auditie te gaan. Chris wordt afgewezen, zij sleept een belangrijke rol binnen. Dit wordt haar springplank naar succes: nog geen tien jaar later wordt ze voor het eerst genomineerd voor een Oscar voor haar rol in Atlantic City.

In 1988 speelt ze een glansrol in de film Bull Durham waar ze ook voor het eerst in aanraking komt met acteur Tim Robbins, de man die later haar echtgenoot zal worden. Drie jaar later speelt ze de losgeslagen, schietgrage vrouw ‘Louise’ in de inmiddels tot cult verheven film Thelma & Louise. Haar rollen in o.a. The Client (1994) en Dead Man Walking (1995) leveren haar een grote fanbase en een Oscar op. In totaal heeft ze inmiddels bijna veertig nationale en internationale prijzen binnen gesleept en is ze voor nog eens dertig prijzen genomineerd.

Politiekactivisme

Susan Sarandon is naast haar beroep als actrice ook zeer maatschappelijk betrokken. Zo voert ze actie voor de acceptatie van homoseksuelen en transgenders, sprak ze zich samen met haar toenmalige man Tim Robbins openlijk uit tegen de aanval op Irak, voerde ze campagne voor de Liberale presidentskandidaat John Edwards tijdens de Amerikaanse verkiezingen van 2008 en gaf ze een toespraak voor de demonstranten van Occupy Wall Street.