College Tour
NPO Start

College Tour

Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.

Nieuwe reeks va 19 mei, NPO1

Stromae

Op 20 september 2014 was de Belgische Paul van Haver, ook wel bekend onder de naam Stromae, te gast bij College Tour.

 

Over Stromae
De Frans-Belgische Paul wordt geboren op 12 maart 1985 in Etterbeek en wordt voornamelijk opgevoed door zijn Belgische moeder. Hij groeit op in een Brusselse achterwijk waar hij veel ellende ziet, wat terug te horen zal zijn in zijn muziek. Na een muziek- en filmopleiding besluit Paul om zich volledig op muziek te gaan richten. Hij wordt rapper met de naam OpMaestro, maar verandert dit na een paar jaar in de naam Stromae waaronder hij zijn eerste ep uitbrengt.

"De stem van een verloren generatie" noemde The Guardian hem.

 

Alors on danse
Voor velen is het een verassing dat de Stromae van nu dezelfde zanger is als die van de zomerhit 'Alors on danse' uit 2009. Dit nummer wordt een megahit in heel Europa. Ondanks de vrolijke beat, worden er zware onderwerpen aangesneden zoals de financiële crisis en werkloosheid. Iets wat ook op latere platen typerend voor zijn muziek blijft.

 

Succes
Na zijn eerste grote hit blijft het een lange tijd stil rond Stromae waarna hij in 2013 terugkeert met het album Racine carrée. Hier staan hits op als 'Papaoutai', 'Formidable' en 'Tous les memes', waarvan alleen al in Frankrijk zeven miljoen platen worden verkocht. Stromae sleept verschillende prijzen in heel Europa voor Beste Nieuwkomer in de wacht. Zijn videoclips lijken net korte films en met zijn kleurrijke verschijning en verrassende danspasjes maakt hij elk optreden uniek.

 

Binnen het tijdsbestek van één jaar maakt hij de stap van een uitverkochte Melkweg, naar een uitverkochte Heineken Music Hall en op 20 november staat hij in een volle Ziggo Dome.