College Tour
NPO Start

College Tour

Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.

Nieuwe reeks va 19 mei, NPO1

Sting

Speciaal voor het programma maakt de wereldberoemde zanger, componist, activist en acteur Sting tijdens zijn Back to Bass Tour, naar aanleiding van zijn nieuwe album, tijd vrij voor een uitgebreid interview met Nederlandse studenten.


Over Sting
Componist, zanger, acteur en activist: Sting is het allemaal, en met succes. Hij is een avonturier die graag risico’s neemt. Zelf zegt hij: “Ik zoek graag nieuwe situaties op. Ik ben er niet bang voor om als beginneling te worden gezien.” Sting, vader van zes kinderen, groots gitarist en bassist, beoefent fanatiek yoga. Zijn carrière in ogenschouw nemend bestaat die eigenlijk uit allemaal nieuwe starts.

Jeugd
Sting is zoon van een melkboer uit Newcastle (GB). Hij begint zijn loopbaan als docent, voetbalcoach en bouwvakker, maar wordt al snel bevlogen musicus. Sting heeft een eclectische smaak en laat zich inspireren door jazz en door de Beatles.

In 1977 ontmoet Sting Stewart Copeland. Samen met gitarist Andy Summers richten zij eenband op: The Police. De band wordt al snel een succes, zowel in Engeland als in de Verenigde Staten. Ze scoren hits als Roxanne, Every Breath You Take, King of Pain en Every Little Thing She Does Is Magic. Dat blijft niet onopgemerkt. The Police wint zes Grammy Awards en twee Brits. In 2003 wordt de band opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. De tijd bij The Police is een voorbode van Stings talent als solo-artiest.

Solo
In 1985 brengt Sting zijn eerste solo-album uit: The Dream of the Blue Turtles. Daarop volgen al snel Bring On The Night, …Nothing Like The Sun, The Soul Cages, Ten Summoner’s Tales, Mercury Falling, Brand New Day, All This Time, Sacred Love, Songs From The Labyrinth, If On A Winter’s Night… en Symphonicities. Sting groeit uit tot een algemeen gewaardeerd en gerespecteerd artiest. Ook als solo-artiest valt hij ruim in de prijzen: 10 Grammy’s, twee Brits, een Golden Globe, een Emmy, drie Oscarnominaties, een Billboard Magazine’s Century Award en hij wordt uitgeroepen tot MusiCares 2004 Person of the Year.

Maar niet alleen is Sting een gewaardeerd musicus. Hij speelt ook in vijftien films en treedt op ‘A Guide to Recognizing Your Saints’ en in Threepenny Opera op Broadway.

In 2003 schrijft Sting zijn memoires onder de titel Broken Music. Het boek staat dertien weken op de bestsellers-lijst van The New York Times. Recenter schreef hij Lyrics, een verzameling van persoonlijke notities en foto’s uit zijn carrière.

In 2007 komt The Police voor het eerst in twee decennia weer bijeen voor een wereldtournee. Meer dan 3,7 miljoen mensen over vijf continenten luisteren naar hun idolen. De tour wordt breed gewaardeerd. Hij wordt uitgeroepen tot “Major Tour of the Year” door Pollstar, “Top Selling” en “Top Tour of the Year” door Billboard, en de People’s Choice award voor “Favorite Reunion Tour of 2007.”

Grenzen
Sting zoekt graag grenzen op. Zo begint hij een ontdekkingstocht in de wereld van de klassieke muziek in zijn succesvolle album Songs From The Labyrinth (Deutsche Grammophon, 2006), waarop de luit een hoofdrol speelt. Het is een interpretatie van de muziek van de zestiende-eeuwse componist John Dowland.

In 2009 krijgt Stings drang om muziekgenres bij elkaar te brengen een vervolg. Hij brengt If On A Winter’s Night uit, dat meteen op nummer 1 staat in de Britse klassieke lijsten. De bijbehorende DVD, Sting: A Winter’s Night… Live from Durham Cathedral wordt vlakbij Stings woonplaats opgenomen.

Kroon op zijn werk zijn uitnodigingen door zowel het Chicago Symphony Orkest in 2008 en het Philadelphia Orkest in 2009. Na het herschrijven van zijn uitgebreide oeuvre was Sting natuurlijk erg enthousiast om samen te werken. Dat resulteert in 2009 in een wereldwijde Symphonicity-tour. Daar speelt hij de populairste nummers uit zijn carrière in een orkestrale omgeving. In 2010 wordt Sting begeleid door het pestigieuze 45-koppige Royal Philharmonic Concert Orchestra, geleid door Maestro Steven Mercurio. In 2011 doet de tournee ook Azië, Australië en Nieuw Zeeland aan. Daarna reist het door naar Europa waar verschillende orkesten de groep vergezellen. Het bijbehorende studio-album, Symphonicities, wordt goed ontvangen, net als de DVD Live in Berlin.

Jubileum
In 2011 verschijnt ter gelegenheid van Stings 25-jarig jubileum het album Sting: 25 Years. De box bevat drie cd’s, allemaal speciaal voor deze gelegenheid ge-remastered en door Sting zelf geselecteerd. Ook komt er een concert-DVD uit: Rough, Raw & Unreleashed: Live at Irving Plaza. ’t Is een luxe uitgave, met een boek met zeldzame foto’s en songteksten. Persoonlijk commentaar staat er ook in. En om het geheel af te maken is er ook een iPad-app gelanceerd: STING 25. De app geeft een inkijkje in het leven, de muziek en de persoonlijke missie van de zanger en bevat foto’s, interviews, een instrumenten-galerij en meer dan vier uur aan video-materiaal waaronder het concert dat Sting op zijn zestigste verjaardag gaf in het New York City’s Beacon Theatre.

Tour
Eind 2011 tourt Sting door Afrika, om daarna meteen door te gaan met een tour in Europa: de Back to Bass-tour. Sting speelt zijn grootste hits, teruggebracht tot de essentie, zoals ze in geen jaren te horen zijn geweest. Voor de verandering tourt hij dit keer met slechts vijf bandleden.

In de zomer van 2012 keert Sting terug naar de VS om daar verschillende concerten te geven, waarna hij weer teruggaat naar Europa. Daar treedt hij op op diverse festivals en in concertzalen, samen met gitarist Dominic Miller, toetsenist David Sancious, drummer Vinnie Colauita, electrisch gitarist Peter Tickell en zanger Jo Lawry.

Activist
Iedere vrije minuut besteedt Sting aan mensenrechtenorganisaties zoals het Rainforest Fund, Amnesty International en Live Aid. Samen met zijn vrouw, Trudy Styler,richtte Sting de Rainforest Fund op in 1989 met twee doelen: het regenwoud beschermen en de mensen die er leven hun leefgebied te laten houden. Samen hielden ze zestien benefietconcerten om geld op te halen en het bewustzijn te vergroten. Sinds zijn oprichting heeft het fonds een uitgebreid netwerk opgebouwd van verschillende organisaties die samenwerken in achttien landen, verdeeld over drie continenten.

Persverzoek naar aanleiding van deze uitzending? Stuur een e-mail.