College Tour
NPO Start

College Tour

Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.

Nieuwe reeks va 19 mei, NPO1

Shimon Peres

De uitzending van College Tour met Shimon Peres is hieronder terug te kijken.


Over Shimon Peres

President van Israël Shimon Peres speelt al decennialang een hoofdrol in de wereldpolitiek. Nobelprijswinnaar Peres is het oudste staatshoofd ter wereld. Begin oktober komt hij voor een officieel bezoek aan koning Willem-Alexander naar Nederland. Tijdens dit korte bezoek maakt Peres op maandag 30 september tijd vrij om Twan Huys en een select gezelschap van studenten te woord te staan in College Tour, het enige televisie-interview op Nederlandse bodem.  

 

Jeugd
Peres wordt op 2 augustus 1923 als Szymon Perski geboren in het voormalige Wiszniew, destijds een dorp in de tweede Poolse republiek, tegenwoordig genaamd Visjneva in Wit-Rusland. Rond zijn tiende levensjaar vertrekt Peres met zijn ouders naar Tel Aviv. Na zijn middelbare schooltijd vervolgt Peres zijn opleiding aan de landbouwschool van Ben Shemen. Hij besluit zich na zijn studie aan te sluiten bij de Hagana, de voorloper van het huidige Israëlische leger.

   


Politiek
De politieke carrière van Peres begint op het moment dat hij wordt verkozen in de Knesset, het parlement van Israel. Decennia lang neemt hij plaats in het parlement, lang als partijleider van de Arbeidspartij, afgewisseld met diverse ministeriële posten. In 1977 is Peres plaatsvervangend premier, hij geeft enkele maanden leiding aan het demissionair kabinet-Rabin. Zeven jaar later krijgt Peres het hele kabinet onder zich en geeft hij twee jaar leiding aan de eenheidsregering met de Likoed. Na twee jaar ruilt hij zoals afgesproken zijn premierschap in voor het ministerie van Buitenlandse Zaken.

 

Wanneer Yitzchak Rabin in 1995 wordt vermoord, neemt Peres voor de tweede keer de taak van premier waar. Hij wordt snel beëdigd als volwaardig premier, maar verliest nog geen jaar later met een verschil van één procent de voor het eerst uitgeschreven premierverkiezingen van Benjamin Netanyahu.

 

In 2005 besluit Peres, na het verlies van het lijsttrekkerschap bij de Arbeiderspartij zich aan te sluiten bij de Kadima, de politieke partij van Ariel Sharon. Als Sharon op 4 januari 2006 een beroerte krijgt, wordt Peres de tweede man van de Kadima, achter Ehud Olmert. Een jaar later wint Peres de presidentsverkiezingen. Hij wordt beëdigd op 15 juli 2007.