College Tour
NPO Start

College Tour

Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.

Nieuwe reeks va 19 mei, NPO1

Seth Meyers

Eind jaren '90 speelde Seth Meyers op het Amsterdamse Leidseplein bij improvisatiegezelschap Boom Chicago. Ruim 10 jaar later is hij verantwoordelijk voor alle sketches van Saturday Night Live (SNL) en pakte hij onlangs Donald Trump hard aan tijdens het Correspondents Dinner in Washington. Meyers' tafelgenoot, president Obama werd ook niet ontzien; "Mr. President, you have aged a little. What happened to you? When you were sworn in, you looked like the guy from the Old Spice commercials. I've never said this to anyone, but maybe you should start smoking again. If your hair gets any whiter, the Tea Party is going to endorse it".

Inmiddels is Meyers uitgegroeid tot wereldberoemd komiek, maar bovenal geldt hij als een briljant tekstschrijver. Er wordt beweerd dat Meyers via SNL duizenden kiezers heeft beinvloed in hun politieke keuzes. John Kerry (2004), Sarah Palin (2008), John McCain (2008) en Donald Trump (2011) moesten het allemaal ontgelden in zijn persiflages of teksten. En als je bedenkt dat er gemiddeld 8 miljoen mensen naar een aflevering van SNL kijken, begrijp je dat de persiflages door Seth en zijn collega's een zeer groot bereik hebben.
Bekijk hieronder de uitzending van 15 september opgenomen in theater Boom Chicago.


Over Seth Meyers

Seth Meyers’ (1973) liefde voor het vak ontstond in zijn studententijd aan de Northwestern University, Illinois. Hier werd hij lid van de improvisatiegroep Mee-Ow die zich richtte op de improvisatie van sketches. Voordat hij grote bekendheid verwierf in de Verenigde Staten met de comedy-show Saturday Night Live, speelde hij bij improvisatie- en comedygezelschap Boom Chicago in Amsterdam. Hij stond wel vijf keer per week op de planken op het Leidseplein en kreeg naar eigen zeggen hier de kans om het vak echt in de vingers te krijgen.

In 2001 werd Meyers door een scout van SNL gespot en sinds dat jaar maakt Meyers deel uit van de vaste cast van SNL. Meyers begon in eerste instantie als imitator, hij deed o.a. Sean Penn, John Kerry, Tom Cruise en Hugh Grant. In 2005 ging hij deel uitmaken van het schrijversteam van SNL en werkte zich in datzelfde jaar op tot de hoofd-schrijver van de show. In 2006 werd hij de nieuwe partner van Amy Poehler bij Weekend Update, waarin het nieuws op satirische wijze wordt doorgenomen. In 2008 verliet Amy Poehler de show, waardoor Meyers Weekend Update nu alleen presenteert.

Saturday Night Live

SNL is sinds 1975 wekelijks op televisie (met een paar onderbrekingen, waaronder de Writers Guild of America strike) en draait om sketches van vaste SNL leden met bekende Amerikanen. Noem een bekende Amerikaan en hij of zij is er geweest, van Jim Carey en Madonna tot Ben Affleck, Tom Hanks en Snoop Doggy Dog. Als je gevraagd wordt voor SNL is dat een eer en zeg je eigenlijk geen ‘nee’. Zelfs politici die aan de lopende band gepersifleerd worden, zoals Sarah Palin, McCain en Obama, komen naar de studio in New York.

Ook blijft SNL zeer veel Amerikaanse komieken voortbrengen zoals Bill Murray, Chris Rock, Will Ferrell, Tina Fey, Kristen Wiig. De laatste seizoensfinale in juni 2011 met Lady Gaga en Justin Timberlake haalde een kleine 10 miljoen kijkers.