College Tour
NPO Start

College Tour

Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.

Nieuwe reeks va 19 mei, NPO1

Naomi Klein

Naomi is een Canadese journaliste, publiciste en activiste. Met verschillende boeken en documentaires geldt ze als een van de boegbeelden in het verzet tegen het neoliberalisme.

Naomi Klein werd op 5 mei 1970 geboren in Montreal. Haar ouders, van Amerikaans-Joodse komaf, vertrokken in 1967 uit protest tegen de Vietnamoorlog naar Montreal, Canada.

Net als veel vriendinnen was Klein tijdens haar studietijd aan de Universiteit van Toronto gefascineerd door luxe merken. Ze was om die reden dan ook vaak te vinden in de bekende ‘shopping malls’. Haar beeld en consumptiegedrag veranderden toen haar moeder een beroerte kreeg en ze zes maanden lang voor haar moest zorgen. Toen op datzelfde moment ook een vrouwenhater in Montreal veertien vrouwelijke studentes vermoorde, ging er bij Klein een knop om.

Klein begon met schrijven en al op haar 23e werd ze hoofdredacteur van het blad The Magazine. In 1999 bracht Klein haar eerste boek ‘No Logo’ uit, een manifest voor de antiglobaliseringsbeweging. Het werd een wereldwijde bestseller. In 2007 publiceerde ze ‘The Shock Doctrine’, een boek waarin ze zich verzet tegen de vrijemarktwerking. Slechts twee jaar later, in 2009, kwam Klein met een volgend boek ‘This Changes Everything’, waarin ze zich meer focust op het klimaat. Samen met haar man, Avi Lewis, maakte ze een gelijknamige documentaire over haar boek. Inmiddels is ook haar boek ‘No Is Not Enough’ uitgebracht, een boek waarin ze zich richt op de manier waarop Donald Trump zichzelf neerzet en hoe dit een gevaar is wereldwijd.

Naomi Klein wordt door haar boeken en documentaires door velen als een echte idealist en strijder voor vrede gezien.

Op 28 oktober a.s. is Naomi Klein te gast bij College Tour. We nemen de aflevering op in Boom Chigago. Meld je snel aan voor de opname.