College Tour
NPO Start

College Tour

Twan Huys samen met studenten in gesprek met spraakmakende gasten

vanaf 14 januari, NPO 2

Michaela DePrince

Als wees knokte ze voor haar leven in Sierra Leone, nu staat ze als veelbelovend balletdanseres op het toneel: Michaela DePrince.

 

Michaela DePrince (1995) wordt als Mabinty Bangura geboren in Sierra Leone. Ze verliest op driejarige leeftijd haar ouders tijdens de gruwelijke burgeroorlog in Sierre Leone. Ze groeit op in een weeshuis waar ze door haar huidaandoening, vitiligo, gezien wordt als kind van de duivel. Onder het meedogenloze regime van haar leraressen beleeft ze angstige momenten. Vrienden heeft Michaela niet, de enige die haar door deze periode heen sleept is haar naamgenoot en vriendin Mabinty.

 

Op een dag vindt Michaela de cover van een tijdschrift met op de voorkant een balletdanseres. “Die mooie vrouw met die puntige schoenen. Ze leek zo gelukkig.'' Vanaf dat moment heeft Michaela nog maar 1 droom; ze wil net zo gelukkig worden als de vrouw op de voorkant van dat tijdschrift.

 

Het weeshuis wordt overgenomen door de rebellen en de kinderen vinden onderdak in een vluchtelingenkamp. Kort daarna worden de meeste kinderen van het kamp geadopteerd. Een pleeggezin voor Michaela is er niet. Haar huidziekte schrikt veel families af. Maar niet het Amerikaanse echtpaar Elaine en Charles DePrince. Als zij horen dat er geen gezin voor Michaela is, adopteren zij haar samen met haar vriendin Mabinty. ”Mijn adoptiemoeder was fantastisch. Ik liet haar de foto van de ballerina uit het tijdschrift zien. Ik zei: Dit is wat ik wil. Dit is wat ik ga worden." En zo gebeurde het.

 

Michaela groeit bij haar pleegouders op in New Jersey en vindt al snel haar weg naar de dansschool. Niet lang daarna blijkt dat ze over uitzonderlijke danskwaliteiten beschikt. Ze volgt een dansopleiding in Philadelphia en een in New York. In een vrijwel blanke balletwereld is het voor DePrince wederom knokken. Ze doet auditie voor de rol van Mary in De Notenkraker, maar die gaat aan haar neus voorbij. ,,Amerika is nog niet toe aan een zwarte Marie,'' krijgt ze te horen.

 

Afgelopen zomer verhuisde ze naar Amsterdam om te dansen bij de Junior Company. Hierbij worden jonge talenten worden klaargestoomd voor een carrière bij het Nationale Ballet. De Junior Company is nu in Nederland te zien met verschillende fragmenten uit voorstellingen uit onder andere het 'Zwanenmeer' en 'The Sleeping Beauty'.

Gids

Er zijn op dit moment geen gidsgegevens beschikbaar.