College Tour
NPO Start

College Tour

Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.

Nieuwe reeks va 19 mei, NPO1

Lodewijk Asscher

Het is een spannende tijd voor de vicepremier en zijn partij. Eén week voor de Provinciale Statenverkiezingen, op 11 maart, is minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher bij ons te gast. De opname is in De Rode Hoed in Amsterdam. De opname begint om 11:00 uur.

 

Geboren in een Joodse familie van juristen is het geen verassing dat ook de jonge Lodewijk (1974) rechten gaat studeren. Aan de Universiteit van Amsterdam promoveert hij op een proefschrift over de grondwettelijke bescherming van het recht op vrijheid van meningsuiting en het communicatiegeheim in de informatiesamenleving. Hierna wordt hij docent Informatierecht aan de UvA.

 

Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2002 komt Asscher voor de Partij van de Arbeid in de Amsterdamse gemeenteraad. In 2006 wordt hij wethouder van een zware portefeuille: Financiën, Economische Zaken, Onderwijs, Inburgering en Jeugd. Hij maakt zich hard voor beter onderwijs voor kinderen met een taalachterstand en legt hij de lat hoger voor het Amsterdamse onderwijs. Ook is hij de architect van de metamorfose van de Wallen tot een gebied waar prostitutie wordt teruggedrongen en kunst en cultuur de ruimte krijgen.

 

Na het vertrek van Job Cohen naar de landelijke politiek, is Asscher korte tijd waarnemend burgemeester. In 2012 treed Asscher toe tot het kabinet Rutte II als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en vicepremier.