College Tour
NPO Start

College Tour

Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.

Nieuwe reeks va 19 mei, NPO1

Khadija Arib

Geen media beschikbaar

Khadija Arib start achttien jaar geleden als Kamerlid voor de PvdA. Inmiddels hoort ze met SGP-leider Van der Staaij en PVV-leider Wilders tot de langstzittende Kamerleden. Sinds dit jaar is ze Kamervoorzitter. In die rol is ze in veel dingen de eerste: de eerste met een dubbele nationaliteit, de eerste met een niet-Nederlandse afkomst en de eerste moslima.

Arib is geboren in Hedami, Marokko. Op haar vijftiende verhuist ze naar Nederland onder de destijds nieuwe wet van gezinshereniging. Over haar komst naar Nederland schrijft Arib de biografie “Couscous op zondag: Een familiegeschiedenis”, waarin ze als Marokkaanse haar eerste confrontatie met de Nederlandse cultuur beschrijft.

In Nederland studeert Arib Sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Sindsdien werkt ze bij verschillende welzijnsinstanties. In 1982 richt ze de Marokkaanse Vrouwenvereniging in Nederland op. Door dat werk belandt Arib in 1989 enkele dagen in een Marokkaanse politiecel, omdat ze zich publiekelijk inzette voor de rechten van vrouwen. Door tussenkomst van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken kan ze weer terugkeren naar Nederland.

Arib stelt zich in 2012 al kandidaat voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer, maar de Kamer kiest destijds voor Anouchka van Miltenburg. Na het aftreden van Van Miltenburg op 12 december 2015 neemt Arib haar taken waar. In 2016 werd Arib gekozen als nieuwe voorzitter. In de vierde stemronde won ze met 83 tegen 51 stemmen van VVD-er Ton Elias.

Vooral vanuit de PVV-hoek komt er kritiek op Arib: Ze zou vanwege haar nationaliteit niet geschikt zijn voor het ambt. Inmiddels is vriend en vijand het erover eens dat ze haar rol als Kamervoorzitter met verve vervult. Khadija Arib heeft zich onlangs opnieuw verkiesbaar gesteld en hoopt ook na de Tweede-Kamerverkiezingen van maart 2017 Kamervoorzitter te blijven.

Op 15 oktober interviewde College Tour Khadija Arib in de Oude Zaal van de Tweede Kamer in Den Haag.