College Tour
NPO Start

College Tour

Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.

Nieuwe reeks va 19 mei, NPO1

John Legend

De internationaal bekende zanger en songwriter John Legend is te gast bij College Tour, in de Melkweg. Legend won in zijn carrière negen Grammy Awards en in 2007 ontving hij de Starlight Award van de Songwriters Hall of Fame.


In 1978 wordt deze veelzijdige artiest geboren in Springfield, Ohio als John Richard Stephens. Op vierjarige leeftijd speelt John voor het eerst  piano, in de huiskamer van zijn ouders. In het plaatselijke kerkkoor zingt hij gospelliedjes die hij grotendeels leerde van zijn oma. Op de Universiteit van Pennsylvania studeerde hij Engels met de nadruk op Afro-Amerikaanse literatuur. Tijdens deze studie was Legend al enorm bezig met muziek en treed hij regelmatig op. Na zijn studie gaat John aan de slag als consultant bij de Boston Consulting Group. Pas in 2001 begint zijn muzikale carrière vorm te krijgen, door de samenwerking die hij aangaat met hitmachine Kanye West.


Het gevoelige ‘Ordinary People’ zorgt voor John’s eerste hit in Nederland. Daarna volgt een reeks succesvolle nummers. Zijn meest recente nummer ‘All of me’ was een enorme hit in ons land en stond lange tijd op nummer 1 in de hitlijsten. ‘All of me’ droeg hij op aan zijn vrouw, waarmee hij in 2013 trouwde.  In de videoclip die bij dit nummer hoort, speelt zij een prominente rol.


John Legend is een aanhanger van de partij van Barack Obama. Het nummer  ‘If You’re out there’ zong hij voor het eerst tijdens de Democratic National Convention in 2008. Dit lied werd daarna gratis aangeboden op de website van Barack Obama. Legend zong ook op de 50e verjaardag van Michelle Obama.


Legend zet zich actief in voor betere educatie. Hij steunt bijvoorbeeld de Harlem Village Academies. Dit zijn scholen in New York die onderwijs mogelijk maken voor ieder kind. In een interview licht hij toe waarom hij onderwijs zo belangrijk vindt: "I come from a city where 40 percent to 50 percent of our kids drop out of high school. We need to do more to make sure every kid has a quality education."