College Tour
NPO Start

College Tour

Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.

Nieuwe reeks va 19 mei, NPO1

Janine Jansen

De opnames met Janine Jansen op 25 september in Utrecht zijn inmiddels geweest.
Kijk hieronder de uitzending terug van vrijdag 28 september!
De klassieke albums van topvioliste Janine Jansen (1978) zijn wereldwijd het meest gedownload. Dat is niet zo vreemd: technisch speelt zij begaafd, legt in ieder optreden weer haar hele ziel en zaligheid en is daarnaast ook nog een mooie vrouw. Ook is zij de initiator en artistiek leider van het jaarlijkse Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht.

Levensloop

Als zesjarige begint Janine Jansen met vioolspelen. Ze valt op door haar talent en gedrevenheid. Aan het Utrechts Conservatorium studeert ze in 1998 af met de hoogste onderscheiding. Hier volgt zij lessen van onder anderen Philipp Hirshhorn. Hirshhorn is op dat moment wereldberoemd en was toen topviolist. Hij herkende in de jonge Jansen een talent dat hij nooit eerder had gezien, en zei zelfs dat zij beter was, en meer kon dan hij. Dat bewonderde Hirshhorn en dat zou de start worden van een intense muzikale vriendschap met wederzijdse beïnvloeding.

Decca

In 2003 biedt het platenlabel Decca haar een exclusief contract. Voor een Nederlands solomuzikant is het een primeur en unicum tegelijk. Het Britse bedrijf ziet de commerciële potentie van Jansen. Alle marketingregisters worden vervolgens opengetrokken om een wereldster van haar te maken. Zo wordt haar eerste cd meteen wereldwijd uitgebracht.

Janine Jansen bespeelt een Stradivariusviool, de 'Barrere' uit 1727. Het instrument heeft een uitzonderlijk warme en rijke klank. Hij is haar in 2000 in bruikleen aangeboden met subsidie van de Stradivari Society Chicago en het Elise Mathilde Fonds.

Intimiteit

Op de grootste podia van de wereld met enorme symfonieorkesten voelt Jansen zich als een vis in het water. Maar ook in de intimiteit van een klein ensemble voelt Jansen zich thuis. Het directe contact met collega-musici ervaart ze als heel prettig in afwisseling met de grote concertzalen. Sinds 2003 is zij artistiek leider en inspirator van het door haar in het leven geroepen Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht, dat ieder jaar - eind december - wordt gehouden op verschillende locaties in de stad Utrecht. Kleine intieme concerten, maar van hoge kwaliteit..