College Tour
NPO Start

College Tour

Twan Huys samen met studenten in gesprek met spraakmakende gasten

vanaf 14 januari, NPO 2

Jaap van Zweden

Na een succesvolle carrière als violist is Jaap van Zweden (1960) in korte tijd uitgegroeid tot één van de meest gewilde dirigenten ter wereld. Na zijn studie in de Verenigde Staten, werd hij op zijn 19e de jongste concertmeester van het Concertgebouworkest ooit. Na zijn benoeming tot chef-dirigent van het Dallas Symphony Orchestra in 2008 neemt zijn carrière een internationale vlucht. Op dinsdag 1 april in Het Koninklijke Concertgebouw van Amsterdam, waar zijn carrière ooit begon, is Jaap van Zweden te gast in College Tour. De opname zal aan het eind van de dag plaatsvinden.

 

Jaap van Zweden wordt op 12 december 1960 geboren in Amsterdam. Als klein jongetje van vijf wordt Van Zweden door zijn pianospelende vader gemotiveerd om viool te gaan spelen. Zijn talent wordt definitief erkent met het winnen van het Nationaal Vioolconcours Oskar Back in 1977. Zijn studie doorloopt de vioolvirtuoos in New York aan de prestigieuze Julliard School Of Music. Na zijn studie in de Verenigde Staten keert Van Zweden terug naar Nederland om op zijn 19e de jongste concertmeester van het Concertgebouworkest ooit te worden.

 

In dezelfde periode speelt Van Zweden met het Concertgebouworkest in Berlijn, waar hij door gastdirigent Leonard Bernstein de opdracht krijgt om tijdens de repetitie het orkest te dirigeren. Hoewel Van Zweden zelf niet erg tevreden is over het resultaat, is Bernstein onder de indruk van zijn dirigeerkwaliteiten en moedigt hem aan door te gaan als dirigent.

 

Vervolgens verruilt van Zweden in 1996 zijn strijkstok voor de dirigeerstok. Van 1996 tot en met 2000 is hij chef-dirigent van het Orkest van het Oosten in Enschede. Daarna stapt hij over naar het Residentie Orkest, waar hij tot 2005 chef-dirigent is. Van 2005 tot 2011 is van Zweden chef-dirigent en artistiek leider van het Radio Filharmonisch Orkest.

 

Na zijn benoeming tot chef-dirigent van het Dallas Symphony Orchestra in 2008 heeft zijn carrière een internationale vlucht genomen en heeft hij als gastdirigent de meest prestigieuze orkesten ter wereld gedirigeerd, waaronder de Chicago Symphony, Cleveland en Philhadelphia Orchestras en de New York en Berlijns Philharmonische orkesten. Daarnaast is Van Zweden in de periode 2008 – 2012 ook nog chef-dirigent van de Filharmonie in Antwerpen.

 

In 2012 wordt hij benoemd tot Music Director van het Hong Kong Philharmonisch Orkest en in datzelfde jaar wordt hij uitgeroepen tot Musical America's dirigent van het jaar.

Gids

Er zijn op dit moment geen gidsgegevens beschikbaar.