College Tour
NPO Start

College Tour

Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.

Nieuwe reeks va 19 mei, NPO1

Herman van Veen

Theatermaker, schrijver, componist, regisseur, presentator, muzikant, acteur en schilder, Herman van Veen is een creatieve alleskunner. Koninklijk Theater Carré is zijn thuis na er meer dan 500 keer op het podium te hebben gestaan. Het kan dan ook niet anders dan dat College Tour hem daar interviewt.

Op 14 maart 1945 wordt Herman geboren in een klein arbeidsgezin in Utrecht. Als zesjarige jongen ziet hij een voorstelling van het Scapinoballet. “Vanaf dat moment wilde ik niet langer voetballer bij DOS worden, niet langer piloot, kapitein of dokter, maar wilde ik zo’n danser worden, zo’n harlekijn.” Dit lukt hem. Tijdens zijn studententijd komt hij op het Utrechts Conservatorium terecht waar hij viool, zang en muziekpedagogie studeert.

In 1965 debuteert hij in het theater met zijn muzikaal-clowneske soloprogramma ‘Harlekijn’. Het is een groot succes en al snel reist hij de wereld over en speelt hij de show in vijf verschillende talen. Zijn grootste succes behaalt hij met de welbekende kleine moedige eend Alfred J. Kwak. Naast een theatervoorstelling komt er een prentenboek, een stripfiguur en animatieserie die wereldwijd wordt uitgezonden.

Hij heeft tientallen filmscenario’s op zijn naam staan en schrijft talloze boeken. Het is een vijftigjarige carrière waar je u tegen zegt. Van Veen is jarenlang vrijwilliger, bestuurslid en welwillendheids-ambassadeur van UNICEF Nederland waar hij zich inzet voor de rechten van het kind. In zijn naam zijn verschillende organisaties opgezet zoals Stichting Colombine, Stichting Alfred Jodocus Kwak en de Herman van Veen Foundation. Hij is Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en kreeg in 1976 de Louis Davidsring die hij afgelopen jaar heeft doorgegeven.

Afgelopen jaar vierde hij zijn 70ste verjaardag én zijn 50-jarig theaterjubileum en op 6 februari is hij te gast in College Tour.