College Tour
NPO Start

College Tour

Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.

Nieuwe reeks va 19 mei, NPO1

Herman Finkers

Met zijn Twentse accent en zijn droge gevoel voor humor weet Herman Finkers sinds eind jaren ‘70 iedereen in te pakken met zijn shows. Op woensdag 4 maart om16:00 is hij op de Universiteit Twente in Enschede te gast bij College Tour.

 

Finkers wordt geboren op 9 december 1954 geboren te Almelo, in een rooms-katholiek gezin. Het geloof speelt een belangrijke rol in zijn leven. Zo ontwikkelt Finkers een passie voor gregoriaanse muziek en weet hij de hoogste score ooit te behalen in het tv-programma De Nationale Bijbeltest. Finkers studeert in Almelo aan de hbs. In 1979 doet hij mee aan het Delftse Cameretten-festival. Hij wint de publieksprijs, de persoonlijkheidsprijs en de tweede prijs van de jury.

 

Voornamelijk in het Noorden en Oosten van het land beleeft zijn carrière een succesvolle start. Finkers wordt een boegbeeld voor Twente. Hij leidt een campagne voor de Twentse taal en helpt mee aan de Twens gesproken soapserie Van Jonge Leu en Oale Groond. Maar ook in de rest van Nederland is de cabaretier populair. Na de eeuwwisseling is het, wegens ziekte, een paar jaar stil rond de cabaretier uit Almelo. Er is chronische lymfatische leukemie geconstateerd. Maar in 2007 vindt hij weer de weg naar het podium met zijn een nieuwe show: Na de pauze. De show wordt een groot succes en krijgt lovende recensies.

 

Onlangs maakte Finkers bekend dat hij de oudejaarsconference van 2015 voor de VARA maakt. Daarnaast komt binnenkort zijn nieuwe cd uit. 4 maart is hij bij ons in College Tour te gast.