College Tour
NPO Start

College Tour

Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.

Nieuwe reeks va 19 mei, NPO1

Guus Meeuwis

Hij scoorde talloze hits, ontving diverse onderscheidingen en is ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Met de hit Het is een Nacht wint Guus Meeuwis in 1995 met zijn vrienden het AHC-Studentensongfestival. Deze winst vormt het begin van een lange en diverse carrière. In de afgelopen twintig jaar groeide deze zingende student uit tot de bekendste chansonnier van het Zuiden. Guus Meeuwis is 18 september te gast bij College Tour in de Sint Jozefkerk in Tilburg.

Guus Meeuwis wordt geboren in het klooster van Mariahout in het Brabantse Laarbeek. Na zijn middelbare school studeert Meeuwis korte tijd Bedrijfskunde in Leuven en aan de Nyenrode Universiteit en later Rechten in Tilburg. Het studentenleven bevalt hem goed, maar het studeren zelf wil hem niet echt lukken. Hij maakt dan ook geen enkele studie af.

Het is een nacht

Tijdens zijn studieperiode komt Guus uit voor het Tilburgsche Studenten Corps Sint Olof bij AHC-studentensongfestival in Leiden en wint met Het is een Nacht. Dat is een nummer dat hij eerder schreef na een romantische nacht met zijn vriendin Valérie, die nu zijn vrouw is. Het is een Nacht wordt opgepikt door verschillende radiostations en wordt een enorme hit. Meeuwis vormt samen met zijn broer Marc Meeuwis en vrienden van zijn studentenvereniging de groep Guus Meeuwis & Vagant, vernoemd naar hun favoriete kroeg. 

Solocarrière

De groep heeft een studentikoze uitstraling, tijdens liveoptredens spelen ze vaak mee met een bandje. Maar dat stoort het publiek niet, want snel daarna scoort de groep verschillende hits als Per Spoor en ’t dondert en het bliksemt. In 2001 is Meeuwis toe aan een volgende stap en kiest hij voor een solocarrière. Daarmee houdt de band Vagant op te bestaan. Zijn broer Marc Meeuwis en pianist Jan-Willem Rozenboom blijven wel in zijn band spelen.

Brabant

Meeuwis scoort daarna een grote hit met een ode aan ‘zijn’ provincie. Dit nummer, Brabant, wordt ook wel het onofficiële volkslied van Brabant genoemd nadat ruim 30.000 mensen een petitie ondertekenden om dit voor elkaar te krijgen.

Ik Hou van Holland

Naast zijn muziekbezigheden is Guus Meeuwis vaak te zien in televisieprogramma’s. Meeuwis was vast panellid van het programma ‘Stenders Late Vermaak’ in 2007 en wordt in 2011 vaste teamcaptain van het spelprogramma ‘Ik Hou van Holland’, waarmee hij de Televizier Talent Award bij het Gouden Televizier Ring Gala wint op 21 oktober 2011.

Jubileum

Dit jaar viert Guus zijn twintigjarige jubileum met onder andere een aftrap van zijn nieuwe album Hollandse Meesters in het Rijksmuseum en een groots concert in het prestigieuze Albert Hall in London.