College Tour
NPO Start

College Tour

Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.

Nieuwe reeks va 19 mei, NPO1

Famke Janssen

Famke Janssen is Nederlands grootste exportproduct als het op acteren aankomt. Op 21 september 2014 was ze te gast bij College Tour.

 

Het grootste gedeelte van haar leven woont Famke in de Verenigde Staten maar zij is geboren in Amstelveen. In Amsterdam begint ze aan een studie economie en verdient ze bij als model. Maar deze carrière verruilt ze op negentienjarige leeftijd Amsterdam voor New York waar ze erachter komt dat acteren haar ook ligt. Hier blijkt Famke een waar talent.

 

Bondgirl
Als Bondgirl Xenia Onatopp, de vrouw die mannen doodt met haar dijen, heeft Famke haar eerste grote rol te pakken in de film GoldenEye (1995). Binnen de kortste keren zit ze bij talkshowgrootheden Conan O'Brian, John Stewart en Ellen Degeneres op de bank. Hierna gaat haar carrière echt van start. Ze is de vrouw naast Liam Neeson in de spannende films Taken en Taken 2. Met Woody Allen als regisseur schittert ze in Celebrity en in de X-Men-films gaat ze tot twee keer toe dood, maar toch blijft ze terugkomen. Afgelopen mei verscheen alweer de derde film met Famke in de rol van Jean Grey.

 

Regisseren
Samen met haar man schrijft Famke in 2010 het scenario van de film Bringing Up Bobby, haar regiedebuut. Voor dit project stopt ze drie jaar met acteren zodat ze zich er volledig op kan concentreren. De film die ze in twintig dagen weet op te nemen kent zijn premiere op het Cannes Film Festival. Een jarenlange droom die uitkomt waarvan de première volgens haar voelt als "de geboorte van een kind".