College Tour
NPO Start

College Tour

Twan Huys samen met studenten in gesprek met spraakmakende gasten

vanaf 14 januari, NPO 2

Erwin Olaf

Fotograaf Erwin Olaf (1959) groeit op in Hilversum en volgt de School voor Journalistiek in Utrecht waar hij kennismaakt met de fotojournalistiek. Na zijn studie richt Olaf zich kort op de documentairefotografie, waarna hij al snel de overstap naar de kunstfotografie maakt. Zowel zijn reclamefotografie als zijn autonome werk zijn veelvuldig bekroond. De afgelopen jaren won Olaf verschillende prijzen waaronder de Johannes Vermeerprijs in 2011.


In de jaren ’80 maakt Olaf veel choquerende foto's, zoals in zijn series Squares (1984-1990) en Chessmen (1988). In deze series portretteert hij scènes van naakte bejaarden, mannen met erecties, kleine mensen en extreem dikke, naakte vrouwen, vaak in bondagekleding. Voor de serie Chessmen uit 1988 ontvangt hij de prijs voor jonge Europese fotografen.


Naast zijn vrije werk, fotografeert Olaf ook veel in opdracht van multinationals, zoals Heineken, Microsoft en Diesel. Ook kan hij soms kritisch uithalen naar grote merken, zoals in de serie Fashion Victims uit 2002, waarin modellen naakt poseren met alleen een tas van een bepaald kledingmerk over het hoofd getrokken. Olaf zet zich hiermee af van de consumptiemaatschappij die zich volgens hem erg makkelijk door reclame laat beïnvloeden.


Vanaf de serie Separation (2002/2003) gaat Olaf genuanceerder te werk. Nieuwe thema’s komen centraal te staan, zoals eenzaamheid en kwetsbaarheid. De daaropvolgende series Rain (2004), Hope (2005) en Grief (2007) zorgen voor zijn internationale doorbraak met tentoonstellingen in onder andere Milaan, North-Carolina, Moskou en Parijs.


In veel van Olaf’s werk komt zijn homoseksuele geaardheid naar voren en hij voert ook expliciet campagne voor de rechten van homo’s. Zo komt hij in augustus 2012 in het nieuws door een conflict met een snackbarhouder die hem had verzocht niet voor zijn snackbar te zoenen met zijn vriend. Daarop organiseerde Olaf een demonstratieve kiss-in om te protesteren tegen homohaat.


In 2013 ontwerpt Erwin Olaf de nieuwe euromunt met het portret van koning Willem Alexander. Op dit moment toont Het Nieuwe Instituut in Rotterdam in 1:1 Sets for Erwin Olaf zes bestaande, driedimensionale sets die zijn ontwikkeld voor Erwin Olaf door decorontwerper Floris Vos. Daarnaast is Erwin Olaf uitgeroepen tot Kunstenaar van het Jaar 2014.

Gids

Er zijn op dit moment geen gidsgegevens beschikbaar.