College Tour
NPO Start

College Tour

Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.

Nieuwe reeks va 19 mei, NPO1

Denis Mukwege

De internationaal gelauwerde Congolese vrouwenarts Denis Mukwege wordt genoemd voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Nobelprijs

Dr. Denis Mukwege is mensenrechtenactivist en arts. Hij is expert op het gebied van het behandelen van slachtoffers van oorlogsmisdaden en seksueel geweld. Hij won onlangs de UN Human Rights Award en de Sacharovprijs. Sinds 2009 wordt hij genoemd voor de Nobelprijs voor de Vrede en dit jaar is hij een van de grote kanshebbers.

Democratische Republiek Congo

In 1955 wordt Denis Mukwege in Bukavu (Democratische Republiek Congo) geboren. Al jong merkt hij de gevolgen van gebrekkige medische zorg in zijn thuisland en voelt hij zich geroepen dit te veranderen. Hij studeert geneeskunde en gynaecologie in Frankrijk.

Panzi Ziekenhuis

In 1999 richt hij een ziekenhuis op in de stad Panzi. Tijdens de burgeroorlog in Democratische Republiek Congo groeit dit uit tot een centrum waar vrouwen die slachtoffer zijn geworden van groepsverkrachting en ander seksueel geweld terecht kunnen. Mukwege geldt als internationaal erkend expert voor de behandeling van slachtoffers van seksueel geweld. In de afgelopen 16 jaar hielp hij meer dan veertigduizend vrouwen. 

Mensenrechten

Naast zijn medische werk zet hij zich in voor vrouwenrechten en educatie in door oorlog verscheurde gebieden. Voor zijn grensverleggende werk krijgt vanaf 2007 hij verschillende prijzen, zoals Human Rights First Award en de UN Human Rights Award. Zijn werk is niet zonder gevaar. In 2012 wordt er in zijn huis in Bukavu een aanslag op hem gepleegd, waarbij zijn lijfwacht omkomt. Hij vlucht korte tijd naar Europa, maar komt in 2013 weer terug naar zijn ziekenhuis in Congo. Hij werkt daar nog steeds met slachtoffers van oorlogsmisdaden.