College Tour
NPO Start

College Tour

Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.

Nieuwe reeks va 19 mei, NPO1

Christiane Amanpour

De Brits-Iraanse Christiane Amanpour is één van de bekendste journalisten ter wereld en al ruim 30 jaar het boegbeeld van CNN. Bijna geen enkel conflict of oorlog ging aan de wereld voorbij zonder verslag van Amanpour. Van Bosnië tot Rwanda tot Irak tot Afghanistan: Amanpour stond ongeveer overal aan de frontlinie. In de loop der jaren heeft Amanpour exclusieve en spraakmakende interviews gehad met talloze wereldleiders zoals Tony Blair, Hosni Mubarak, Hassan Rohani en Muammar Gaddafi. Op dit moment is Amanpour CNN’s belangrijkste buitenlandcorrespondent en presentator van haar eigen dagelijkse talkshow Amanpour. In deze roerige en interessante tijden met het presidentschap van Donald Trump in Amerika en het toenemende populisme in Europa interviewen we op maandag 3 april in Londen deze sterjournalist.

Christiane Amanpour wordt in 1958 geboren in Londen als oudste dochter van een Iraanse vader en een Britse moeder. Ze groeit op in Teheran maar na de val van de sjah tijdens de Iraanse Revolutie (1978-1979) vlucht de familie het land uit. Al op jonge leeftijd weet Amanpour wat ze later wil worden: buitenlandcorrespondent. Na haar studie journalistiek aan de University of Rhode Island gaat Amanpour aan de slag op de buitenlandredactie van CNN in Atlanta.

Het talent van Amanpour valt al gauw op en in 1985 wint ze haar eerste prijs, de duPont award, voor haar bijdrage aan een serie over Iran ten tijde van de Irak-Iranoorlog. Een paar jaar later vertrekt ze naar het CNN kantoor in Frankfurt van waaruit ze verslag doet van de val van de muur en instorten van het Oostblok.

In 1991 breekt Amanpour wereldwijd door toen ze voor CNN verslag mocht doen van de Golfoorlog. Tijdens die oorlog was geen enkele journalist meer zichtbaar dan zij. Hierna speelt Amanpour een grote in rol in de verslaggeving van de Bosnische burgeroorlog (1992-1995). Haar reportages uit Bosnië, vooral die vanuit het belegerde Sarajevo, kregen veel lof maar leidden ook tot het verwijt dat Amanpour niet onpartijdig was en volgens critici pro-Moslim. Zelf zegt ze daarover dat er situaties zijn waarin neutraliteit gelijkstaat aan medeplichtigheid. Dat Amanpour een gepassioneerde verslaggever is, bewijst ze ook als ze via een live videoverbinding vanuit Sarajevo de toenmalige president Bill Clinton rechtstreeks aanspreekt op het ontbreken van een Bosnië-beleid.

Sindsdien is Amanpour ongeveer overal waar ellende uitbreekt in de wereld: van Irak tot Afghanistan tot Rwanda tot Haïti. Daarnaast heeft Amanpour in de loop der jaren talloze wereldleiders en controversiële figuren geïnterviewd. Kopstukken als Tony Blair, Hillary Clinton, Muammar Gaddafi, Hosni Mubarak en Hassan Rohani: iedereen heeft ze voor haar camera gekregen.

Nog steeds is zij één van de grootste spelers op het gebied van wereldnieuws. Naast CNN’s belangrijkste buitenlandcorrespondent heeft Amanpour sinds 2010 ook haar eigen dagelijkse interviewprogramma: Amanpour. Amanpour heeft in totaal elf Emmy Awards gewonnen voor haar journalistieke werk en is daarnaast in 2007 benoemd tot Commander of the Order of the British Empire.

Op 3 april interviewde College Tour Christiane Amanpour in The London Studios.