College Tour
NPO Start

College Tour

Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.

Nieuwe reeks va 19 mei, NPO1

Bill Gates

Hij is de oprichter van Microsoft en met een geschat vermogen van 76 miljard dollar de rijkste en één van de meest invloedrijke personen ter wereld. Op 13 november in de middag in Den Haag is niemand minder dan Bill Gates te gast bij College Tour.

 

In Seattle, waar Bill Gates op 28 oktober 1955 geboren wordt, toont hij op dertienjarige leeftijd voor het eerst interesse in computers. Hij was zo goed in school dat zijn moeder bang was dat hij verveeld zou raken. Daarom stuurt ze hem naar een exclusieve school waar hij meer uitdaging zou krijgen. Hier leert hij Paul Allen kennen. Door hun gedeelde fascinatie voor technologie worden ze beste vrienden. Op vijftienjarige leeftijd ontwikkelen ze een computerprogramma dat verkeerspatronen in Seattle monitort en verkopen het voor 20.000 dollar. Ondanks dit succes kiest Gates voor een studie rechten aan Harvard, maar in zijn eerste jaar brengt hij meer tijd door in het computerlab dan in de collegezaal.

 

In 1974 laat Allen Gates voor het eerst een Altair computer kit zien. Ze zien meteen tal van mogelijkheden die de Altair kan bieden voor de persoonlijke computer. Ze contacteren het bedrijf dat deze computer maakt en bieden aan om een software te ontwikkelen voor de Altair computer. Dit was echter volledige bluf wat ervoor zorgt dat toen het bedrijf ermee instemde ze in twee maanden een volledig nieuwe software moesten ontwikkelen. Het werkt perfect waardoor Gates besluit Harvard te verlaten en samen met Allen een eigen bedrijf op te starten. Microsoft is geboren.

 

Door de samenwerking met IBM en de ontwikkeling van MS-DOS nam Mircosoft al snel de leiding in de markt voor pc-besturingssystemen. Daarnaast breidt het bedrijf zich uit door met Microsoft Windows te komen en brengt het in 1990 de eerste versie van zijn kantoorsoftwarepakket Mircosoft Office uit. In 1996 is Gates volgens Forbes de rijkste man ter wereld. Een positie die hij twaalf jaar lang bekleed.

 

Op 27 juni 2008 stopt Gates met zijn werkzaamheden bij Microsoft en gaat hij als filantroop samen met zijn vrouw Melinda zijn tijd, energie en geld stoppen in liefdadigheidswerk. Met de Bill & Melinda Gates foundation geven ze o.a. 168 miljoen dollar aan onderzoek naar Malaria en reizen ze de hele wereld over om problemen aan te pakken waar de overheid en andere organisaties niet aan toe komen.

 

Gates blijft voorzitter en adviseur van Microsoft en zal voor altijd het boegbeeld van dit miljardenbedrijf blijven. 13 november is hij onze laatste gast van dit seizoen in College Tour