College Tour
NPO Start

College Tour

Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.

Nieuwe reeks va 19 mei, NPO1

Arjen Robben

Op 23 augustus 2014 was Nederlands beste linkerbeen te gast bij College Tour. Arjen Robben nam voor het eerst sinds lange tijd weer eens plaats op de "bank".

 

Tijdens het WK 2014 was Arjen Robben (Bedum, 23 januari 1984) dé grote smaakmaker. Met zijn dribbels, voorzetten en hoge snelheid zorgt hij ervoor dat Nederland uiteindelijk de derde plek weet te behalen.

 

Over Robben
Had hij hier ooit van kunnen dromen als Groningse jongen uit het kleine Bedum waar hij voor het eerst tegen een bal trapte? Hij blijkt in ieder geval al snel een groot talent te zijn en in 2000 debuteert hij al op 16-jarige leeftijd in het betaalde voetbal bij FC Groningen. Na een fantastisch seizoen maakt Robben de stap naar PSV, waar hij de interesse bij het buitenland wekt. Deze buitenlandse carrière start hij bij Chelsea. Hierop volgen Real Madrid en Bayern München waar hij nu aan zijn zesde seizoen begint.

 

Nederlands elftal
Voor Robben is het Nederlands Elftal de ultieme droom. Op 19-jarige leeftijd debuteert hij tegen Portugal. Ondanks zijn grote succes wordt Robben geteisterd door lichamelijke problemen. Verschillende blessures aan de hamstring zorgen ervoor dat hij vaak uitgeschakeld is en continu bezig is met fysio en het nemen van rust. Dit gebeurt ook vlak voor het WK 2010. In de poulewedstrijd tegen Kameroen valt hij in en is meteen bepalend met een assist. Na de wedstrijd verschijnt een emotionele Robben voor de camera die met tranen in zijn ogen uitlegt dat mensen niet altijd begrijpen hoe zwaar het is om toe te moeten kijken als je geblesseerd bent en hoe hard je moet knokken om weer terug te komen.

Hij laat zien waartoe hij in staat is en al snel speelt hij een belangrijke rol op de grote kampioenschappen met als hoogtepunten de WK's van 2010 en 2014. Op het afgelopen WK ontpopt Robben zich tot een ware leider van het team, zowel op het veld als daarbuiten.