College Tour
NPO Start

College Tour

Interviewprogramma waarin studenten een inspirerende gast hun vragen mogen stellen.

Nieuwe reeks va 19 mei, NPO1

Andre Kuipers

Op 29 augustus zal de opname met André Kuipers plaatsvinden in Noordwijk. De zaal is vol, dus je kunt je helaas niet meer aanmelden.

Sinds Perry Rhodan en The Thunderbirds droomde hij al van een ruimtereis. Een droom die onhaalbaar leek. De ruimtevaart was immers van de Amerikanen en de Russen. Daarbij kon hij niet goed zien zonder bril of contactlenzen. Toen hij aan zijn studie geneeskunde begon in ’78, werd Wubbo Ockels verkozen tot astronaut. Een Nederlandse wetenschapper met een bril op. Vanaf dat moment heeft hij zijn doel niet meer uit het oog verloren en met succes: in 2004 ging André Kuipers als derde Nederlander de ruimte in.

Levensloop

De Amsterdammer André Kuipers (1958) deed in het begin van zijn carrière onderzoek naar desoriëntatie van F-16-vliegers. Kuipers kreeg de kans om bij de luchtmacht te blijven, maar wilde toch voor de ruimtevaart gaan. Hij klopte aan bij de ESA met de vraag hoe hij in de ruimtevaartgeneeskunde kon werken. Hij kon aan de slag gaan in Soesterberg. Daar heeft hij zijn eerste paraboolvlucht gemaakt. Voor het eerst maakte hij mee hoe het voelde om gewichtloos te zijn en dat gevoel zou voor hem verslavend worden. Als hij in september 1990 wordt gevraagd om onderzoek te doen voor Estec, verschijnt er tegelijkertijd een vacature voor astronaut. In eerste instantie werd André niet uitverkozen. Maar tijdens de daaropvolgende selectie werd hij op z’n veertigste verjaardag alsnog verkozen tot astronaut voor ESA.

Ruimtereizen

Kuipers heeft als enigste Nederlander twee ruimtereizen op zijn naam staan. Zijn eerste ruimtereis maakte hij in april 2004. Hij ging toen aan boord van een Russische Sojoez-capsule. Die capsule moest gekoppeld worden aan het internationale ruimtestation ISS. De onderneming nam tien dagen in beslag. Hij moest de tijd aan boord gebruiken voor het uitvoeren van allerlei wetenschappelijke – medische, biologische, chemische en natuurkundige – experimenten. In december 2011 maakte hij zijn tweede ruimtevaart. Dit keer mocht hij maar liefst een half jaar in het ISS verblijven. Ook hier was hij verantwoordelijk voor tientallen experimenten. Daarnaast moest hij het ruimteschip draaiende houden, systemen controleren en onderhoudswerkzaamheden verrichten. Op 1 juli jongstleden kwam Kuipers na een succesvolle landing met veel mediageraas terug op aarde.

André Kuipers is het levende bewijs dat elke droom te verwezenlijken valt. Zijn enorme gedrevenheid, discipline en optimisme maken hem een ideale College Tour gast.