Afleveringen

In Nederland kiezen maar weinig meisjes voor natuurkunde. De promovendus Anouk de Hoogh deed dat wel. Zij promoveert op het instituut AMOLF en oriënteert zich op haar verdere loopbaan. Maakt zij kans in een omgeving waarin de norm door mannen wordt bepaald? Mannen gaan anders met hun onzekerheid om. Ze bluffen meer en verbloemen hun twijfels. Toponderzoeker Els Koffeman,van het Natuurkunde instituut Nikhef, heeft ervaring met carrière maken in de bèta wetenschappen. Anouk vraagt hoogleraar Els Koffeman om advies.

Aflevering 1- zondag 29 maart
De wet bestuur en toezicht schrijft 30% topvrouwen voor. Het aantal blijft echter steken op 6%. Hoe kan dit? Bonte Vrouwen volgt het management trainee Laila Boutaibi. Zij werkt voor een beursgenoteerd bedrijf dat dit jaar wel de norm haalt. Met twee masters op zak hoopt zij op te klimmen naar de top van het bedrijf. Wat zijn de valkuilen die zij tegenkomt? En wat zijn de regels van het spel op de werkvloer? Ze gaat te rade bij de succesvolle directeur Annemieke Visser-Brons. Annemieke adviseert Laïla een spelletje stratego te spelen voordat zij de carrièresprint neemt.

 

Aflevering 2- zondag 5 april
Miriam Hentzen is hoogzwanger van haar tweede. Is het moederschap wel te combineren met een carrière? Kan je de focus verdelen over werk en gezin? Ben je dan wel een goede moeder? Alice Diels is directeur HR. Zij maakte een glansrijke carrière door en combineerde dit met de opvoeding van twee kinderen. Alice waarschuwt Miriam voor de typisch ‘Nederlandse’ valkuilen. ‘Een topfunctie is topsport, dat doe je niet in deeltijd.’ Alice neemt Miriam mee in haar leven, waar hard gewerkt wordt, maar ook plaats is voor ontspanning.

 

Aflevering 3- zondag 31 mei
Carrière maken in de advocatuur is voor velen een uitdaging. Je moet 24/7 scherp zijn en keihard werken. Veel vrouwen verkiezen de luwte. Gevolg is dat er slechts 15% vrouwelijke partners in de top zitten. Annemarie Creutzberg is een getalenteerde jonge advocate met ambities. Ze loopt een dagje mee met het rolmodel Maartje Govaert, een turbulente advocaat partner die zich niets in de weg laat leggen. Ze gaat recht op haar doel af en heeft energie voor tien. Ze heeft een gezin met vier kinderen waarvan de jongste nog in de luiers, ondertussen zwaait ze de scepter op een internationaal advocatenkantoor. Wat is haar geheim?

 

Aflevering 4- zondag 7 juni
Bestuursvoorzitter Dorine Burmanje toverde in tien jaar tijd het Kadaster om van een mannenbolwerk tot een vrouwvriendelijke onderneming. In alle managementlagen wordt nu de 30% gehaald. Er is voor Burmanje nog één kopzorg; de toplaag. De directieraad bestaat naast Dorine, uit louter mannen. Het rolmodel Dorine Burmanje wil dit veranderen. Gaat dit haar lukken? In die bovenste laag is de competitie groot. Daar zijn de kleinste details van belang. Ze nodigt het jonge talent Tamara Slob uit om toe te werken naar een topfunctie en ze besluit het talent te ‘empoweren’.

 

Aflevering 5- zondag 14 juni
In Nederland kiezen maar weinig meisjes voor natuurkunde. De promovendus Anouk de Hoogh deed dat wel. Zij promoveert op het instituut AMOLF en oriënteert zich op haar verdere loopbaan. Maakt zij kans in een omgeving waarin de norm door mannen wordt bepaald? Mannen gaan anders met hun onzekerheid om. Ze bluffen meer en verbloemen hun twijfels. Toponderzoeker Els Koffeman heeft ervaring met carrière maken in de bèta wetenschappen. Anouk vraagt hoogleraar Els Koffeman om advies.

 

Aflevering 6- zondag 21 juni
Hoogleraar word je niet zomaar. Voor deze prestigieuze functie moet je heel wat in huis hebben. Daarin doen vrouwen niet onder voor mannen. Toch is slechts 1 op de 7 hoogleraren een vrouw. Elies van Sliedregt vermoedt dat Mindbugs als ‘onbewuste voorkeuren’ een rol spelen. Maar de vrouwen moeten zelf ook uit de studeerkamers komen. ‘De boer op en jezelf in de kijker spelen.’ De promovenda Nora Asrami houdt zich bezig met de ontwikkeling van de islam onder Nederlandse jongeren. Een mooi thema om jezelf mee te profileren. Elies leert Nora de fijne kneepjes.