100% Hindoe?
NPO Start

100% Hindoe?

In Nederland wonen meer dan honderdduizend mensen met een hindoe-achtergrond. Het hindoeïsme...

Elke zondag, 15.00 uur, NPO 2

Afleveringen

Zondag 9 oktober 2016: Vrijheid rond liefde en huwelijk
In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen onderzoekt Narsingh de vrijheid of juist het gebrek aan vrijheid rond liefde en huwelijk. Het huwelijksleven wordt als een belangrijke fase omschreven in Hindoeïstische geschriften. Narsingh ontmoet een jonge man, Ajay Singh, wiens moeder duidelijk maakt waarom hij getrouwd het huis uit moet. Oetra Gopal, wethouder GroenLinks in Hoogezand-Sappemeer, laat door middel van een theaterstuk horen wat haar uithuwelijking met haar heeft gedaan. En de moeder van Narsingh, een Hindoeïstische monnik, onthult na jaren een liefdesgeheim aan hem.

Zondag 16 oktober 2016: Geloof in reïncarnatie
In deze aflevering staat het geloof in reïncarnatie centraal. Narsingh bezoekt onder meer Jantje in Den Haag, een winkel die zich specialiseert in geweldloos voedsel. Verder gaat hij naar een kasteel in België waar de incarnatie van Krishna wordt gevierd en tenslotte gaat hij langs bij een reïncarnatietherapeut om erachter te komen hoe zijn vorige leven er uitzag.

Zondag 23 oktober 2016: Dharma
Narsingh onderzoekt door middel van een coach wat zijn Dharma, levenstaak, is. Het belang van Dharma wordt veel beschreven in Hindoeïstische geschriften. Narsingh ontmoet ook verschillende mensen die met hun Dharma bezig zijn. Zoals de danser Shailesh Bahoran, die ondanks de wensen van zijn vader, voor de kunst kiest, Bidjaikumar Jagroep, die zichzelf verloor doordat hij verslaafd raakte aan alcohol en Lelita Bindraban, die altijd al van regelen heeft gehouden en dat nu doet door waterpompen in India te realiseren.

Zondag 30 oktober 2016: Zelfdoding
Presentator Narsingh Balwantsingh onderzoekt zelfdoding in de Hindoegemeenschap. Op de dag van Divali vraagt hij zich af of hoe het komt dat duisternis kan intreden in iemands leven. Via portretten mensen die hebben overwogen een eind aan hun leven te maken en van mensen die het hebben gedaan, onder wie Narsinghs neef, komen we dichter bij het onderwerp. Ook is gefilmd bij een dienst van Pandit Ashish Mathura in de Rotterdamse Shri Shriv Mandir (hindoetempel), waar hij Divali, het feest van licht, als inspiratie gebruikt om mensen te doen inzien dat het licht in henzelf altijd aan te wakkeren is.

Zondag 6 november 2016: Ziekte
Narsingh onderzoekt in deze aflevering de taboes rond borstkanker. Hij volgt Aruna die net te horen heeft gekregen dat ze ook in haar andere borst kanker heeft. Het is nu haar missie om het taboe rond de ziekte te doorbreken. Ook Malti, die sinds kort kankervrij is, heeft in de tempelgemeenschap te horen gekregen dat ze haar leed stilletjes moet dragen. Net als Aruna, vertikt zij het om te zwijgen over haar ziekte.

Zondag 13 november 2016: Opvoeding
Narsingh onderzoekt de hindoe opvoeding in Nederland. Hoe zorg je ervoor dat je kind een Hindoe wordt? Vroeger, In Narsinghs jeugd, waren er geen Hindoe scholen en geschiedde het Hindi leren en de Dharma opvoeding thuis. Narsingh gaat langs bij de Shri Vishnu school in Den Haag. Hoe ervaren de kinderen het Hindoe onderwijs? Ook bezoekt hij de familie Bhageloe, die een traditionele kijk op opvoeding heeft. Met veel Hindoestaanse tradities en gebruiken, zoals muziek maken en het lezen uit de Ramayan, worden de kinderen geïnspireerd volwaardige Hindoes te worden.

Zondag 20 november 2016: Huiselijk geweld
Volgens het Hindoeïsme zijn man en vrouw absoluut gelijkwaardig. Het huwelijk wordt gezien als een manier om verlossing te bereiken. Maar wat als de harmonie in het gezin wordt verstoord door huiselijk geweld?

In deze aflevering van 100%Hindoe? praat Narsingh Balwantsingh met Shielta Ramautarsing, Lolita Soedamah, Sunita Biharie en met zijn moeder over hun ervaringen met het huiselijk geweld.
 
Zondag 27 november: Gemengde relaties
Volgens vele Hindoeïstische geschriften is de wereld één familie. Presentator Narsingh Balwantsingh onderzoekt in deze aflevering in hoeverre dat in de praktijk ook zo is. Hij doet dat door middel van een speciale test waarmee hij onder andere Hindoestanen op de proef stelt over hun vooroordelen. Verder ontmoet hij  Ashna Devi die een relatie heeft met een Kaapverdiaan en Priya die een relatie heeft met een Turk. 


 
 
 

 

Gids

Er zijn op dit moment geen gidsgegevens beschikbaar.