Zapp Weekjournaal wint YNE Award 2015

ZAPP Weekjournaal wint Yne Award  Nieuwsfoto

Het Zapp Weekjournaal heeft tijdens de Youth News Exchange in Boedapest de YNE Award 2015 gewonnen. De YNE Award is een jaarlijkse televisieprijs voor de beste reportage, uitgezonden door een Europees nieuwsprogramma voor kinderen.

Vertegenwoordigers van Europese jeugdjournaals kozen met een overgrote meerderheid aan stemmen voor het portret dat verslaggever Lucas van den Meerendonk en cameraman Marco Prins op Lesbos maakten van het 12-jarige meisje Amal. In de reportage is te zien hoe Amal en haar familie, samen met tientallen andere vluchtelingen, in een rubberbootje aankomt op het strand van het Griekse eiland. Lucas volgde haar moeizame tocht over het eiland tot het moment dat ze met een veerboot haar weg vervolgt naar Athene. Bekijk de reportage.

Eindredacteur Jochem Nuhn: ,,Dit is een fraaie beloning voor het harde werk van de redactie van het Zapp Weekjournaal. Het is niet zomaar een prijs. Het is een erkenning van kritische collega-programmamakers uit heel Europa."

De tweede prijs ging naar BBC Newsround voor een item over Hiroshima. De BBC tekende in een animatie de getuigenis op van een 84-jarige Japanse vrouw. Zij vertelt hoe zij als meisje van 14 de bombardementen op Japan beleefde. Bekijk de film

De derde prijs was voor Les Niouzz, van de Waalse omroep RTBF. In het vernieuwde format van Les Niouzz wordt op humoristische wijze het nieuws belicht.

Meer nieuws