The Battle

The Battle-Dansdagen-streetdance-klassieke dans

Klassiek geschoolde dansers nemen het op tegen streetdancers

Uitzending: maandag 12 oktober, 23.40 uur, NPO 2

De NTR volgt in The Battle drie dansers van gerenommeerde dansgezelschappen die zich in de wereld van de dancebattles storten. Tijdens Free Spirit – The Experimental Battle, de afsluiting van de Nederlandse Dansdagen, nemen zij het op tegen de beste urban dancers. Kan een klassiek geschoolde danser een dancebattle winnen?

Tussen de klassieke- en streetdancecultuur is een wereld van verschil. Waar klassiek geschoolde dansers jarenlang studeren om bewegingen en choreografieën tot in de puntjes uit te voeren, draait het in de streetdancecultuur om improvisatie, originaliteit en het creëren van een eigen stijl.

Om zich voor te bereiden op deze geheel andere manier van performen, volgen de drie klassieke dansers Mara Hulspas, Jean Gabriel Maury (Scapino Ballet) en Vincenzo Turiano (Introdans) een masterclass bij André Grekhov, wereldkampioen experimental dance, de meest vrije categorie in de wereld van de hiphop freestyle. Grekhov, mede-organisator van Free Spirit, brengt onder de noemer Open Your Mind regelmatig dansers uit verschillende disciplines bij elkaar in battles. "Wat de Dansdagen superspeciaal maakt, is dat we voor het eerst de dansers van grote gezelschappen meekrijgen."

De klassieke talenten worden tijdens Free Spirit in drie onconventionele voorrondes uitgedaagd om te improviseren en hun creativiteit en unieke dans-identiteit te tonen. Tijdens de finale trekken zij alles uit de kast in hun battle tegen topdansers uit de urban dancescene. De winnaar is de danser die los van de normen en gebruiken van gezelschap of crew het publiek weet te verbazen. 

 

Meer nieuws