Radio Doc journalist vast in Panama

Radio Doc; Panama; NVJ: persvrijheid

Okke Ornstein, werkzaam voor onder meer Radio Doc (NTR/VPRO), moet als het aan de Panamese overheid ligt drie jaar en vier maanden de gevangenis in. Ornstein woont en werkt in Panama en werd na een bezoek aan Nederland bij thuiskomst in Panama gearresteerd. Hij zit vast in verband met enkele artikelen die hij op zijn blog schreef over de dubieuze activiteiten van de Canadese zakenman Monte Friesner in Panama.

Radio Doc

Okke Ornstein maakt sinds 2011 regelmatig documentaires voor Radio Doc. In 2011 maakte hij in Panama de documentaire Drugskanaal, over drugsbendes in het Midden-Amerikaanse land.

Hierna maakte hij in Panama documentaires over de controverse rond een nieuw te bouwen stuwdam en over de in 2014 in Panama verdwenen meisjes. Hij maakte ook een drieluik over de vluchtelingenproblematiek in Europa, waaronder de documentaire Kos over het door vluchtelingen overspoelde Griekse eiland.

In zijn blog is Ornstein vooral actief met verhalen over corruptie en fraudezaken.

Journalistieke vrijheid

De journalistenvakbond NVJ veroordeelt de arrestatie scherp en tracht samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nederlandse ambassade ter plaatse Ornstein zo spoedig mogelijk vrij te krijgen en ervoor te zorgen dat hij de beschikking krijgt over adequate juridische bijstand.

De NVJ laat weten dat een gevangenisstraf "vanwege de publicatie van een reeks blogs in strijd is met de grondbeginselen van de vrijheid van meningsuiting, die wereldwijd als grondrecht erkend zijn”.

Buitenlandse Zaken meldt dat er mensen bovenop de zaak zitten. Volgens een woordvoerder wordt de zaak hoog opgenomen omdat Nederland veel waarde hecht aan journalistieke vrijheid. 

Meer op de site van Radio Doc

De Nederlandse Vereniging van Journalisten is inmiddels een twitteractie gestart:

#FreeOkkeOrnstein

 

 

Meer nieuws