Oorlog en verzet in drie uitzendingen Andere Tijden

Andere Tijden Loek Caspers nieuwsfoto

Met een special op 4 mei en twee uitzendingen op zaterdag besteedt het geschiedenisprogramma Andere Tijden (NTR/VPRO) de komende weken aandacht aan de Tweede Wereldoorlog.

Woensdag 4 mei, 21.00 uur, NPO 2: SPECIAL De laatste verzetsstrijders

Een extra lange uitzending met drie portretten van mensen die in de Tweede Wereldoorlog kiezen voor verzet tegen de Duitsers. Ze zijn koerier, helpen onderduikers, plegen overvallen. Eén van hen is Loek Caspers. Zij doet zich voor als kraamverpleegster. Daardoor kan ze ook ’s nachts, tijdens spertijd, op pad. Loek Caspers haalt kinderen weg bij Joodse ouders om ze in veiligheid te brengen. Maar iedere keer als ze een kind meeneemt, breekt haar hart.

Op de foto: Loek Caspers toen en nu (91 jaar).

Zaterdag 7 mei, 21.20 uur, NPO 2: Alle kinderen op transport

Op 6 en 7 juni 1943 vertrekken uit Konzentrationslager Herzogenbusch - beter bekend als kamp Vught - twee treinen met 1300 joodse kinderen. De reis heeft als lugubere eindbestemming Sobibor. Ooggetuigen van dit beruchte ‘kindertransport’ vertellen over de omstandigheden in het kamp, de pijn van het afscheid en de radeloosheid van de kinderen. Slechts een enkeling ontspringt de dans.

Zaterdag 14 mei, 21.20 uur, NPO 2: Diamanten voor de Duitsers

Op 16 april 1942 krijgen Joodse diamanthandelaren het bevel zich binnen twee uur te verzamelen in de Amsterdamse diamantbeurs. Gewapende Duitse soldaten dwingen ze om al hun diamanten in te leveren. De diamanten belanden in Arnhem in een bankkluis. Als in 1944 de geallieerden naderen, brengen de nazi’s ze naar Duitsland. Na de oorlog wordt slechts een deel ervan teruggevonden.

Zie Andere Tijden

 

Meer nieuws