Ondersteboven – Nederland in de jaren 60

nederland ondersteboven-jaren 60-tv serie

Uitzending: elke werkdag van 25 juli t/m 3 augustus 2016, 16.10 uur, NPO 2

Website: www.jarenzestig.nl

Herhaling van achtdelige documentaireserie van NTR en VPRO over de roerige jaren 60. Een frisse kijk op een revolutionair tijdperk waarin Nederland voorgoed verandert.Minder naar de kerk, meer naar school, minder werken en meer seks.

Kees van Kooten is de beschouwer in de serie.

 

Maandag 25 juli - Aflevering 1: Geld, alles kun je kopen voor geld

De lonen stijgen explosief, de welvaart neemt toe. We kopen hippe brommers, snelkookpannen en gaan op vakantie. De kleurentelevisie wordt uitgevonden. Er is voor het eerst reclame op de beeldbuis. Nederlandse meisjes worden verliefd op de eerste gastarbeiders, die zijn immers veel galanter. De huishoudhulpjes van Tomado zijn niet aan te slepen en Philips groeit naar een wereldwijd concern. Maar de welvaart kent ook zijn schaduwzijde. Milieuvervuiling: stinkfabrieken en vieze rivieren. De Club van Rome slaat alarm en daar is biologiestudent Midas Dekkers. Hij voert succesvol actie.

Regie: Marcel Goedhart. Redactie: Lizzy van Winsen.

 

Dinsdag 26 juli - Aflevering 2: What did you learn in school today?

Het schoolleven in de vroege jaren 60 is overzichtelijk: het kind van de notaris gaat naar het gymnasium (of de HBS) en dan de universiteit. De dochter of zoon van de arbeider schopt het doorgaans niet verder dan huishoudschool of ambachtsschool. Maar halverwege het decennium is er behoefte aan meer hoger opgeleide jongeren en doet de onafhankelijke schooltoets zijn intrede. Een hele generatie van nieuwkomers betreedt de middelbare school en daarna de universiteit. Toeval of niet, de revolutie breekt uit. De rector in Tiel gaat al snel overstag en geeft de muitende scholieren hun zin. En in Tilburg bezetten studenten de hogeschool en maken er de Karl Marx Universiteit van. 

Regie: Godfried van Run. Redactie: Mirjam Gulmans.

 

Woensdag 27 juli - Aflevering 3: My sweet Lord

Het aantal gelovigen in Nederland daalt als gevolg van de ontzuiling en kerken lopen in rap tempo leeg, ondanks dappere pogingen greep te krijgen op de moderne tijd. In deze aflevering een Vaticaans concilie , een gereformeerde kerkscheuring in Kampen en een dwarse priester. En omdat niets geloven toch heel kaal is -met dank aan de Beatles- de onstuitbare opkomst van de Maharishi.

Regie: Hein Hoffmann. Redactie: Lizzy van Winsen.

 

Donderdag 28 juli - Aflevering 4: Beter langharig dan kortzichtig

Het begint allemaal nogal tuttig begin jaren zestig. De jeugd is allesbehalve wild. Anneke Grönloh zingt Brandend Zand en er is een zoenverbod in Venray. Er wordt in de meeste gevallen braaf gedanst. Maar dan komen de Beatles en gaat het los. De haren worden lang, nozems zorgen voor overlast. Jongeren in de Achterhoek kruipen in verlaten kippenhokken, waar ze plaatjes draaien en over muziek praten. In de steden komen ‘Provadya’s’, jongerencentra zoals Paradiso, en de eerste popfestivals worden georganiseerd, met veel hippies en geestverruimende middelen. 

Regie: Marcel Goedhart. Redactie: Mirjam Gulmans.

 

Vrijdag 29 juli - Aflevering 5: The woman in your life is you

Tienermeisjes dromen van een toekomst als stewardess of fotomodel. En sommigen worden dat ook, maar altijd maar even. Want het voorland is een plek achter het aanrecht en de kinderwagen. Totdat de onvrede wordt opgeschreven door Joke Kool-Smit, en de pil gezinsplanning mogelijk maakt. De actiegroep Man-Vrouw-Maatschappij verkondigt samen met Dolle Mina de bevrijding van de vrouw. En het damesblad Margriet volgt verrassenderwijs nauwgezet iedere stap in de emancipatie.

Regie: Godfried van Run. Redactie: Hellen van Schelven.

 

Maandag 1 augustus - Aflevering 6: Our house

Nederland ondergaat in de jaren 60 een uiterlijke metamorfose. Nieuwe snelwegen kriskras door het land, moderne woon- en winkelkolossen worden uit de grond gestampt. Ook het boerenbedrijf ontkomt niet aan schaalvergroting. Planologen, architecten en stedenbouwkundigen weten het zeker: Nederland is maakbaar. Maar toch niet helemaal, de mondige burger staat op. Met een onvermijdelijke clash als gevolg. 

Regie: Martijn Blekendaal. Redactie: Mirjam Gulmans.

 

Dinsdag 2 augustus - Aflevering 7: This strange effect

Kunst wordt in de jaren 60 niet langer iets voor de happy few. Integendeel, moderne kunst is overal en voor iedereen. Mede dankzij de kunstuitleen die wordt opgericht. Blijft de vraag: wat is kunst?  In de jaren 60 blijkt veel kunst. Het leeggieten van een fles gazeuse in de zee bij Petten, de ‘speespakken’ van de Maastrichtse Luuksbeweging, maar ook de fotografie en de mode in het tijdschrift Avenue. 

Regie: Hein Hoffmann. Redactie: Hellen van Schelven.

 

Woensdag 3 augustus - Aflevering 8: Er komen andere tijden 

Een minister is niet langer Excellentie en arbeiders bezetten bedrijven. Teach-ins waarin gezagsdragers zich moeten verantwoorden worden massaal bezocht. Kortom: de macht van de autoriteiten is in de jaren 60 voorgoed afgebrokkeld. Althans, zo lijkt het. De vraag is: wat hebben de jaren 60 ons uiteindelijk opgeleverd?

Regie: Martijn Blekendaal. Redactie: Hellen van Schelven.


Productie: Ingeborg Bieze, Coby van Dijck en Ellen Heemskerk
Beeldredactie: Gerard Nijssen
Online: Lyangelo Vasquez
Eindredactie: Marja Ros

 

Interactief videomuseum

Op www.jarenzestig.nl is een interactief videomuseum te bezoeken. In dit museum laten acht ‘curatoren’ hun kijk op de jaren zestig zien, onder wie Fred de la Bretonière, Yvonne Keuls en Jacco Gardner.

 

Boek

Bij Walburg Pers is het boek Ondersteboven verschenen, geschreven door Petra Boers en Rebecca Wilson en vormgegeven door Suzanne Hertogs. Een hallucinant, geheugen-stimulerend, nostalgie-opwekkend, kleur-zing-dans-herbeleef-aksie-boek, met een inleiding van Kees van Kooten.

 

In de klas

Van een aantal afleveringen van deze serie verschijnen op www.schooltv.nl bewerkingen voor het onderwijs in de serie ‘In de klas’.

 

Welkom in de jaren 60

Vanaf 3 september 2016 zendt de NTR op Zapp ook weer een historische comedy uit, geschreven door Niek Barendsen: Welkom in de jaren 60.

Meer nieuws