November Paardenmaand bij Het Klokhuis

het klokhuis - paarden - boek - uitzendingen

Jeugdprogramma Het Klokhuis draaft door, en doopt november om tot paardenmaand. Een must see voor alle dierenliefhebbers! In deze maand staat elke vrijdag (en maandag 7 november) in Het Klokhuis het paard centraal. Van paardensport tot paardenonderzoek, van paarden fokken tot paarden fotograferen; presentatrices Dolores en Nienke galopperen langs verschillende onderwerpen.

Uitzendingen:
vrijdag 4, 11, 18 en 25 november en maandag 7 november om 18.25 uur bij de NTR op NPO Zapp


Fotowedstrijd
Aan de Klokhuis Paardenmaand is een wedstrijd verbonden. Kinderen worden in november opgeroepen een zo mooi mogelijke foto van hun paard te maken. Wie geen paard heeft of tegenkomt, mag ook een ander dier op de foto zetten. Paardenfotograaf Arnd Bronkhorst geeft tegen die tijd op hetklokhuis.nl 5 tips om een dier goed te fotograferen. De winnaar wint het Klokhuisboek over paarden!


Het Klokhuisboek over paarden
Bij de Klokhuisserie over paarden wordt een speciaal boek uitgebracht: Het Klokhuisboek over paarden. Worden paarden wel eens verliefd? Spreek jij paardentaal? In het boek staan veel interessante weetjes over paarden, zelfs voor degenen die al jarenlang paardengek zijn. Naast weetjes staan er ook verhalen, puzzels en heel veel paardenfoto’s in het boek. Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff.


Afleveringsinformatie

Aflevering 1: Paardenfotograaf – 4 november
Arnd Bronkhorst is paardenfotograaf. Hij reist de hele wereld over en maakt bij iedere grote wedstrijd foto’s voor vakbladen. Grote kans dat jouw paardenposter ook door Arnd geschoten is! Nienke loopt een dag met de fotograaf mee en komt erachter hoe je het best een paardenportret maakt. Bij actiefoto’s zoals bij springen of dressuur moet je als fotograaf op heel andere dingen letten dan bij portretfoto’s.

Arnd laat Nienke de telelenzen zien die hij daarvoor nodig heeft. Voor mode-shoots maakt Arnd gebruik van paardenmodellen. Wat is zijn favoriete foto? In een dramascène willen Wesley en Rodney indruk maken op een leuk paardenmeisje door een foto van henzelf met een paard te maken. Wel lastig als je bang bent voor paarden!

Aflevering 2: Het Kantoor– 7 november
Timo probeert zijn ongeluk om te buigen door heel veel hoefijzers op te hangen. Maar de hoefijzers lijken meer ongeluk dan geluk op te leveren. Leonoor vindt het eerst wel interessant als er een paardenfan langskomt maar wordt langzaam gek. Waarom draagt een paard eigenlijk hoefijzers? En moet een paard ook naar de tandarts?

Aflevering 3: IJslands paard – 11 november
Wat maakt het IJslands paard zo bijzonder? Nienke stelt die vraag aan Jaap en Yvonne, die een IJslandersstoeterij hebben. Wat komt er allemaal kijken bij het fokken van de stoere, sterke IJslandse paarden? Nienke ontdekt in deze aflevering ook wat de tölt en de telgang zijn en wat het karakter van het IJslands paard zo speciaal maakt. Ze maakt kennis met twee bijzondere hengsten en mag mee naar de speelweide van de veulens. Het IJslands paard is prompt de nieuwe hobby van Bert en Joke in de quiz!

Aflevering 4: Paardenonderzoek ­– 18 november
Dolores gaat paarden onderzoeken. Ze ontdekt dat steunzolen en aangepaste hoefijzers overbelaste pezen van renpaarden kunnen ontlasten. Met je smartphone kan je controleren of je paard goed loopt door sensoren op de beenbeschermers te plakken. En hoe behandel je een iets te zware pony met zere hoefjes?

Aflevering 5: Top Springpaard 25 november
Maikel van de Vleuten is springruiter en rijdt op de beste springpaarden van Nederland. Nienke mag met hem meerijden. Maar hoe worden die paarden zo goed? Dolores gaat naar een stoeterij waar topspringpaarden van jongs af aan getraind worden; van veulen via ‘zadelmak’ naar de galoppeerbaan.

Meer nieuws