Negen maanden in de maak

Negen maanden in de maak Nieuwsfoto

Uitzendingen: zondag 15, 22 en 29 mei 2016, 18.15 uur, NPO 2


Je toekomst wordt al voor je geboorte bepaald
Deze succesvolle serie van de makers van Human Universe vertelt het verhaal van onze ontwikkeling in de baarmoeder.
100 biljoen cellen. 280 dagen. Eén mensenleven. Nog voor je geboorte wordt bepaald tot welke persoon je zult uitgroeien. Je manier van glimlachen, de omgevingen waarin je je prettig voelt, de kleur ogen van je kinderen – van het moment dat je wordt verwekt tot aan je geboorte kan iedere cruciale gebeurtenis in de baarmoeder je leven voorgoed veranderen. En de seconden blijven wegtikken. In de serie worden vernieuwende beelden gebruikt om het spectaculaire ontwikkelingsproces van de mens vast te leggen. Baanbrekende wetenschappelijke ontdekkingen worden geïllustreerd met verhalen van echte mensen,


Aflevering 1: De eerste acht weken
Deze aflevering gaat over onze eerste acht weken, de meest riskante periode in de baarmoeder. In die weken staat alles wat ons kenmerkt op het spel: onze organen nemen hun plaats in, ons hart maakt zijn eerste slag, en mogelijk wordt ook de lengte van ons leven al bepaald. Aan de hand van het verrassende, ontroerende en inspirerende levensverhaal van verschillende mensen ontdekken we dat het ontwikkelingsproces van een mens een soort achtbaan is, waarbij van alles kan gebeuren en ook daadwerkelijk gebeurt.


Aflevering 2: Tegen alle verwachting
Deze aflevering gaat over onze middelste weken in de baarmoeder, wanneer wij een individu worden. Embryo’s van acht weken zien er allemaal hetzelfde uit, maar in de volgende fase van onze ontwikkeling vindt er een ongelooflijke reeks transformaties plaats die ieder van ons uniek maken. Er wordt de laatste hand gelegd aan ons onmiddellijk herkenbare gezicht, we worden links- of rechtshandig en onze huid krijgt zijn specifieke kleur. Van binnen krijgen we ons eigen, op maat gemaakte afweersysteem. En naarmate onze hersenen beter georganiseerd raken, begint onze persoonlijkheid zich te vormen. Er wordt zelfs gedacht dat onze gevoelens over geslacht en gender zich lang voor onze geboorte ontwikkelen. Aan de hand van het verrassende, ontroerende en inspirerende levensverhaal van verschillende mensen zien we in deze aflevering dat het proces waardoor wij onszelf worden verbijsterend complex is, en dat er een oneindig aantal mogelijkheden bestaat die ieder van ons uniek maken.


Aflevering 3: Einde en begin
In de laatste aflevering worden de laatste maanden in kaart gebracht van het leven in de baarmoeder, wanneer het kraakbeen hard wordt en ons skelet wordt gevormd. We maken kennis met Janelly, die zonder botten is geboren en alleen dankzij een experimenteel geneesmiddel kon overleven.

Ook de hersenen ontwikkelen zich razendsnel. Met 100 triljoen nieuwe verbindingen per dag wordt het fundament gelegd voor het geheugen. We maken kennis met Joey, wiens hersenen alles wat hij heeft meegemaakt onthouden. Naar aanleiding van zijn verhaal onderzoekt Michael wanneer onze eerste herinneringen precies ontstaan. Herinneringen vormen zich door onze zintuiglijke waarneming, die in die laatste weken ook volgroeid raakt. Maar op het eiland Pingelap ontwikkelt een op de tien inwoners een afwijkend gezichtsvermogen. Deze eilandbewoners worden volledig kleurenblind geboren, en daardoor hebben ze een bijzonder voordeel in het leven. Ten slotte zien we het cruciale moment van de eerste ademhaling en het begin van een nieuw leven.

 

 

Meer nieuws