Land van aankomst

land van aankomst tv-serie immigratie in Europa Paul Scheffer

Drieluik over immigratie in Europa

Uitzending: zondag 5, 12 en 19 juli 2015, 20.20 uur, NPO 2

Hoe beleven Europese samenlevingen de moderne immigratie? Hoe gaan we om met alle verschillen en conflicten? En hoe verwerken we het ‘verlies van onze vertrouwde wereld’? De driedelige documentaireserie Land van aankomst (IKON/NTR),geïnspireerd op Paul Scheffers gelijknamige boek en oorspronkelijk uitgezonden in 2014, laat zien hoe de immigratie vanaf de jaren vijftig tot in onze tijd Europa onomkeerbaar veranderde.

De serie is samengesteld uit kenmerkende archiefbeelden – fragmenten van documentaires, reportages, speelfilms en nieuwsuitzendingen – afkomstig uit Zweden, België, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië, voorzien van commentaar. In de drie delen staan achtereenvolgens de thema’s 'vermijding', 'conflict' en 'aanvaarding' centraal. Het drieluik omschrijft deze thema’s als onderscheidende fasen binnen de immigratie- en integratiegeschiedenis, verteld vanuit het gezichtspunt van de mensen die zijn gekomen en vanuit het gezichtspunt van de mensen die er al waren. De serie geeft zo een indringend beeld van de manier waarop Europese samenlevingen de moderne immigratie hebben beleefd en nog steeds beleven.

Regie en samenstelling: René Roelofs en Paul Scheffer. Productie: Interakt productie in coproductie met IKON en NTR. Het project is mede tot stand gekomen dankzij het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Media-producties, het Nederlands Fonds voor de film, het CoBO-fonds, het SNS Reaalfonds, Stichting Democratie en Media.

Herhaling van 8, 15 en 22 januari 2014.

 

Meer nieuws