Kristallen Film voor Jheronimus Bosch

Jheronimus Bosch Nieuws 2

De documentaire Jheronimus Bosch - Touched bij the Devil heeft de Kristallen Film-status bereikt. Meer dan 10.000 bezoekers zagen de film over het mysterie rondom de schilderijen van Jheronimus Bosch in de bioscoop.

Deze film van regisseur Pieter van Huystee kwam tot stand in coproductie met de NTR en wordt op maandag 8 februari uitgezonden door de NTR in Het Uur van de Wolf, om 20.25 uur op NPO 2 (onder de titel: Jheronimus Bosch - geraakt door de duivel.

De documentaire volgt het kunsthistorisch researchteam dat het mysterie van de circa 25 nog bestaande schilderijen van Jheronimus Bosch probeert te ontrafelen. Vijf jaar lang reizen de experts van het Bosch Research and Conservation Project de wereld over om de werken van de schilder in musea zoals het Prado, het Louvre, de Galleria dell’Accademia in Venetië en de National Gallery in Washington in detail te onderzoeken met röntgenfotografie en infraroodtechnieken. Voor het eerst in de geschiedenis is het mogelijk door te dringen tot de onderste verflagen en zo een indruk te krijgen van het creatieve proces van de ‘duivelskunstenaar’. Het onderzoek roept de vraag op of alle werken wel echt door hem zijn geschilderd. De museale wereld wacht in spanning de resultaten af. Is hun Bosch wel een echte Bosch? 

De documentaire maakt onderdeel uit van een drieluik. Kijk voor meer informatie op www.jheronimus-bosch.nl.

Datum van dit bericht: donderdag 4 februari 2016

Meer nieuws