Klokhuis-winnaars op Dutch Design Week

Klokhuis Design NTR Home

De vijf jonge designers die de wedstrijd ‘Het Klokhuis zoekt ontwerpers’ hebben gewonnen, laten tijdens de Dutch Design Week hun ontwerpen zien in de expositie ‘Iedereen aan tafel’. Onder begeleiding van professionele ontwerpers zijn hun ideeën uitgevoerd tot prototypes, die van 17 t/m 25 oktober te zien zijn in het stadhuis van Eindhoven.

Wedstrijd ‘Iedereen aan tafel’
In januari van dit jaar selecteerde een jury van bekende ontwerpers de 5 winnaars uit ruim 1100 ingezonden ontwerpen. In deze wedstrijd werden Klokhuis-kijkers uitgedaagd om onder het thema ‘Iedereen aan tafel’ onderdelen voor een dinersetting te ontwerpen in de categorieën bestek, tafel, stoel, bord en lamp. Belangrijk onderdeel van de opdracht was om het begrip social design in het ontwerp op te nemen. Het resultaat: vijf ontwerpen die de wereld beter maken.

De winnende ontwerpen
Pelle (9), Juul (10), Sophia (12), Frederik (13) en Clim (13) wonnen de ontwerpwedstrijd. Pelle gaf zijn eigen naam aan Pelled: een ledlamp die gebruik maakt van zijn eigen gewicht om energie op te wekken. Een voorbeeld van ‘social design’. Juul maakte een ‘prullenbakkenstoel’: een stoel waarin je kunt blijven zitten als je iets weg wilt gooien. Sophia bedacht ‘Weg social media, kom praten’, een bord waarin tafelgenoten hun smartphone kunnen verstoppen zodat er weer een gesprek mogelijk is. Frederik bedacht ‘De bewegende lepel’, een oplossing voor mensen met trillende handen. En tot slot is er de multifunctionele speltafel van Clim, een tafel die wordt opgebouwd uit spelletjes.

De ontwerpen op televisie
De expositie wordt officieel geopend op woensdag 14 oktober door Designwethouder van Eindhoven Mary-Ann Schreurs en ontwerper Dirk Vander Kooij. Op donderdag 15 en vrijdag 16 oktober zendt Het Klokhuis twee afleveringen uit over het maakproces van de ontwerpen en de opening van de expositie. Op de website van Het Klokhuis is te zien hoe de prototypes worden gemaakt.

Totstandkoming
Het project ‘Het Klokhuis Zoekt Ontwerpers’ is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting De Ontdekfabriek, Dutch Design Week en Design Academy Eindhoven en mede mogelijk gemaakt door Fonds 21, Gemeente Eindhoven, Het Prins Bernhard Cultuurfonds & het door het Prins Bernhard Cultuurfonds beheerde Ahrend Fonds, Stichting DOEN en het VSBfonds.

Meer nieuws