Junior Fellowship: beste profielwerkstuk van 2016

Junior Fellowship 2016 nieuwsfoto

Anouk van Amsterdam en Jonas van Kappel uit 6 VWO van het Castricumse Bonhoeffer College zijn winnaar geworden van het Rijksmuseum Junior Fellowship. Dit is de prijs voor het beste profielwerkstuk met een link naar het Rijksmuseum die het museum samen met de NTR jaarlijks organiseert. Hun profielwerkstuk 'Van kunstgalerij tot kunstkathedraal: nationale kunstcollectie Rijksmuseum' werd verkozen boven negen andere uitmuntende werkstukken.

Feestelijke bijeenkomst

Uit handen van staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ontvingen Anouk en Jonas elk een studiebeurs van € 1.500,-. De bekendmaking was de apotheose van een feestelijke bijeenkomst in het Rijksmuseum met alle genomineerden, gepresenteerd door Joost Karhof.

Op zoek naar het ontstaan van het Rijksmuseum

Anouk van Amsterdam en Jonas van Kappel deden onderzoek naar de wordingsgeschiedenis van het Rijksmuseum. Zij raadpleegden specialisten, schreven een onderzoeksverslag en maakten er een documentaire van. De jury van experts uit verschillende vakgebieden verkoos hun werkstuk unaniem tot het beste.

Juryvoorzitter Ad van Liempt: "Met de keuze van het Rijksmuseum als onderwerp waren Anouk en Jonas verzekerd van een kritische blik van de jury, maar zij blonken uit met een glashelder betoog en een videoproductie van een verrassend hoog niveau."

Van Liempt roemde namens de jury de hoge kwaliteit van de tien genomineerde profielwerkstukken en de grote creativiteit die de makers aan de dag hadden gelegd.

Ook technische profielwerkstukken

Volgend jaar is er weer een editie van het Rijksmuseum Junior Fellowship. En niet alleen profielwerkstukken over kunst en geschiedenis komen in aanmerking. Het werkstuk kan ook te maken hebben met bijvoorbeeld natuurkunde, scheikunde of techniek. Jurylid André Kuipers: "Ik weet als geen ander hoe belangrijk techniek in onze samenleving is en ik weet het zeker: zonder techniek is er ook geen museum. Gaat jouw profielwerkstuk over architectuur, scheikundige processen, eigenschappen van materialen of de toepassingen ervan? Er zijn zoveel mogelijkheden. Waarom is jouw techniekonderwerp interessant voor het Rijksmuseum? Leg uit en stuur je werkstuk in voor het Junior Fellowship."

Op de foto: André Kuipers met winnaars Jonas van Kappel en Anouk van Amsterdam

Zie ook de website

Meer nieuws