Journalistieke prijs voor Nieuwsuurreportage

Tegel 2015 Nieuwsuur

De prijs voor de beste verslaggeving in 2014 is toegekend aan Afrika-correspondent Kees Broere en cameraman Marco Prins. De twee ontvingen de onderscheiding, de Tegel, voor hun bijdragen uit West-Afrika over ebola, uitgezonden in Nieuwsuur (NOS/NTR).

Ebola was de onzichtbare sluipmoordenaar van 2014. De ziekte ontwrichtte hele maatschappijen, kostte duizenden mensen het leven in landen als Liberia, Sierra Leone en Guinee. Maar zorgde over de hele wereld voor paniek. Overal was er angst, terecht en onterecht. Ook onder journalisten. Slechts weinigen reisden af naar de plaatsen die het zwaarst waren getroffen.

Kees Broere en cameraman Marco Prins deden dat wel. Ze namen - als eerste Nederlandse televisiejournalisten - zelf poolshoogte in Liberia. Hun verslagen zijn zowel nuchter als betrokken en schetsen een samenleving die op alle fronten zwaar is getroffen.

Goede aanvulling
Voor Nieuwsuur volgden Kees Broere en cameraman Marco Prins het team van het Liberiaanse Rode Kruis dat de doden ophaalt. Volgens hoofdredacteur Joost Oranje was de achtergrondreportage een goede aanvulling op het nieuws: "Het was voor Nieuwsuur een prachtige reportage, vooral ook omdat Kees Broere en Marco Prins lieten zien hoe je een nieuwsgebeurtenis ook ter plekke van achtergrond kunt voorzien."

Meer nieuws