David Attenborough's Rariteitenkabinet

David Attenborough's Rariteitenkabinet-nieuwsfoto

Uitzending: vrijdag 3 en 10 juni 2016, 19.25 uur op NPO 2

David Attenborough heeft zijn levenswerk gemaakt van het in beeld brengen van het leven op onze planeet. Hij heeft daarbij een groot aantal bijzondere en zonderlinge dieren leren kennen, maar sommige daarvan blijven hem verbazen en intrigeren – van de zebra met zijn bizarre streeppatroon tot het evolutionaire allegaartje van het eieren leggende vogelbekdier.

Iedere aflevering behandelt twee van zulke rariteiten uit de natuur, die verbonden zijn door een gemeenschappelijk thema. Attenboroughs fabelachtige gave als verteller en de unieke beelden van de dieren die hij onder de loep neemt, maken dit tot een van de beste televisieseries uit zijn oeuvre.


3 juni: Herstelwerkzaamheden                                                                         

Sommige dieren kunnen het onmogelijke, althans, zo lijkt het. Bij salamanders groeit er, als ze hun staart of poot kwijtraken, gewoon een nieuwe, en herten krijgen elk jaar vanuit een handjevol cellen een heel nieuw gewei. Hoe komt het dat deze dieren hele lichaamsdelen kunnen vervangen, en waarom kunnen we dat niet allemaal?


10 juni: Onmogelijke eigenschappen

Van vlooien wordt gezegd dat ze naar verhouding even hoog springen als wanneer wij haasje-over over de Domtoren zouden gaan, en van jachtluipaarden dat ze honderd kilometer per uur kunnen lopen. Maar is dat wel zo? Dankzij de ontdekking van een superelastisch natuurlijk eiwit bij insecten en de ontwikkeling van een hi-tech halsband met GPS weten we nu hoe dat zit. Zijn deze dieren echt tot onmogelijke staaltjes in staat of is dat een fabeltje?

Eeerder uitgezonden in 2015

 

Meer nieuws