Geschiedenis NPS

In 1994 ontstaat de NPS als afsplitsing van de NOS. De NPS neemt de taak van de NOS over om culturele, informatieve, minderheden- en jeugdprogramma's uit te zenden. Daarmee valt de NPS onder de taakomroepen: omroeporganisaties binnen de publieke omroep met een in de Mediawet geformuleerde taakopdracht. Tot de wettelijke taken van de NPS behoren: Kunst & Cultuur, Diversiteit, Jeugd en Achtergrondjournalistiek.

Op 1 januari 1995 gaat de omroep van start op Nederland 3 en alle landelijke publieke radiozenders. Succesvolle eigen producties zijn onder andere: Het Sinterklaasjournaal, NOVA/Den Haag Vandaag (samen met VARA en NOS), Sesamstraat, Het Klokhuis, Buitenhof (samen met VARA en VPRO), Zembla (samen met VARA), Andere Tijden (samen met VPRO), Raymann is Laat, ZaterdagMatinee (samen met AVRO en TROS). De NPS is op alle omroepplatforms te vinden; naast radio, televisie en internet is de NPS actief op digitale themakanalen en op de mobiele telefoon met zogenaamde micromovies.

Totdat de nieuwe omroepwet in werking treedt, naar verwachting begin 2014, verzorgen de NPS en Educom de zendtijd van de NTR.

Raad van Toezicht NPS
Dhr. drs. O.A.J.M. Wibaut (voorzitter)
Dhr. mr. L.J. Verhulst (bestuurder)
Mevr. drs. F.C.N.M. den Boer
Mevr. ir. M.J. Pattynama

NTR GEMIST
Naar uitzendinggemist.nl Uitzending Gemist