NTR Documentaires
NPO ontdekknop

NTR Documentaires

Documentaires bij de NTR

Bekijk de afleveringen online!

Over NTR Documentaires

De NTR brengt documentaires op velerlei gebied onder de noemer Het Uur van de Wolf, 2Doc, 3Doc en Teledoc, alsook losstaande documentaires.

Gemist

Gids

NPO 2 logo

2Doc: The Road

9 feb 2016, 22:55 uur
NPO 2 meer informatie icoon
Vanaf het begin van de werkzaamheden in 2010 volgt filmmaker Zhang Zanbo de bouw van een stuk weg dat deel uitmaakt van een gigantisch bouwproject in de provincie Hunan. Meneer Meng is mede-eigenaar van het bouwbedrijf dat dit traject uitvoert. Hij is de troubleshooter van het bedrijf die alle praktische problemen moet oplossen. Via hem ontmoeten we de andere personages: bewoners, die schadevergoeding willen omdat hun huizen zijn beschadigd door onveilig werken met dynamiet. Arbeiders, die hun achterstallig loon opeisen als hun werk erop zit en ze terug willen keren naar hun geboortestreek elders in China. En de slachtoffers van een oorlog tussen knokploegen van lokale machthebbers, die moeten onderhandelen over de vergoeding van hun medische kosten.

NPO 2 logo

2Doc: Red Army

10 feb 2016, 22:55 uur
NPO 2 meer informatie icoon
Slava Fetisov was van 2002 tot 2008 minister van sport in Poetins regering, maar hij is bekender als speler en aanvoerder van het legendarische Sovjet-ijshockeyteam, bijgenaamd 'The Red Army', dat furore maakte tijdens de Koude Oorlog. Voor de Russen was dit team het bewijs dat het communistische systeem superieur was. Onder leiding van de mateloos impopulaire maar uiterst succesvolle coach Tikhonov werd het team maar liefst zeven keer wereldkampioen en in 1984 en 1988 wonnen ze olympisch goud. Smet op hun blazoen is de verloren finale van 1980 tegen Amerika in Lake Placid, die voor de Amerikanen nog steeds te boek staat als 'the miracle on ice'. Archiefbeelden, animaties en interviewfragmenten laten vanuit het perspectief van de vijftiger Slava Fetisov zien hoe deze charismatische aanvoerder in de beeldvorming van de bevolking transformeerde van nationale held tot politieke vijand. Het team, eens boegbeeld van een sterke Sovjet-Unie, viel met de val van het communisme uiteen. Na 1989 leken de grenzen met het westen open te gaan, maar toen Fetisov aangaf te willen spelen voor de Amerikaanse NHL, werd hij persona non grata.

NPO 2 logo

Het Uur van de Wolf: Het geheugen...

11 feb 2016, 22:55 uur
NPO 2 meer informatie icoon
In 2011 onderneemt countryzanger en meervoudig Grammy-winnaar Glen Campbell, bekend van onder meer Rhinestone Cowboy, een ongekend muzikaal avontuur. Terwijl artsen hem net verteld hebben dat hij aan de ziekte van Alzheimer lijdt, besluit hij met zijn gezin zijn conditie wereldkundig te maken en een klein aantal concerten te geven. Een gewaagde onderneming, want niemand weet hoe het publiek zal reageren en of Glen het aan zal kunnen. Zijn eigen teksten kan hij dan al niet meer onthouden. De bescheiden tour groeit uit tot een reeks van 151 uitverkochte shows door heel Amerika. Het geheugen van Glen Campbell documenteert van zeer nabij deze Goodbye Tour, waarin Glen en zijn familie moedig hun weg zoeken in het onvoorspelbare verloop van zijn groeiende desoriëntatie. Op het podium - drie van zijn kinderen spelen in de band -, thuis en in het ziekenhuis. Humor, liefde en muziek zijn de enige medicijnen voorhanden. De directbetrokkenen zijn eerlijk over hun twijfels. Zetten ze hem niet voor gek? Wordt het geen 'ramptoerisme'? Het blijkt bijna onmogelijk om met Glen te repeteren en er is voortdurende zorg. De energie van het optreden en het musiceren blijkt zijn hersenen echter goed te doen en de fans willen hem met alle liefde steunen en nog een laatste keer live zien optreden. De autocue en zelfspot redden hem meer dan eens, maar onmiskenbaar stapelen de uitdagingen zich op. Na 151 concerten is het duidelijk dat het echt niet meer gaat. Dan neemt hij nog één veelzeggend laatste nummer op: I'm Not Gonna Miss You. Glen Campbell begon als veelgevraagde sessiemuzikant. Hij speelde met onder meer The Beach Boys, Elvis Presley en Johnny Cash. Als solozanger en gitarist maakte hij met vijftig miljoen verkochte platen countrymuziek mainstream in Amerika. In de film is te zien hoe hij in 2012 een Grammy krijgt voor zijn hele oeuvre. Collega-muzikanten als Bruce Springsteen, The Edge en de drummer van Red Hot Chili Peppers Chad Smith reflecteren in de film op Campbells rol in de muziekgeschiedenis. Daarnaast hebben ook zij de ziekte van Alzheimer van dichtbij meegemaakt en putten ze inspiratie uit Campbells laatste tournee. Het geheugen van Glen Campbell is daarmee een muzikale roadmovie, een ontroerend familieportret en een eerlijk beeld van de ziekte van Alzheimer ineen.

NPO 2 logo

2Doc: Leninland

12 feb 2016, 00:05 uur
NPO 2 meer informatie icoon
In 1987, de laatste dagen van het Sovjet Imperium, wordt in het dorp Gorki, 20 km van Moskou, op het landgoed waar Lenin zijn laatste dagen doorbracht, een groot en ambitieus museum gebouwd ter nagedachtenis aan Lenin. Vlak nadat het museum haar deuren opent, stort de Sovjet Unie in elkaar. Ooit bezochten drieduizend bezoekers per week dit museum, nu slechts twintig. Tegenwoordig lijkt het museum een tempel van een vergeten beschaving, een plek die niet meer in de tijd past. Tegenwoordig houden de Leninistische curators het museum in stand. Ze hopen op de terugkeer van vervlogen tijden en in afwachting daarvan proberen zij de herinnering aan Lenin in het moderne Rusland stand te houden. In de verlaten zalen wachten ze op de enkele toevallige bezoeker en op de terugkeer van de oude tijden. Natalya en Evgenia, de twee conservatoren van het museum, leren ons de geschiedenis er van kennen. Natalya is 52 jaar oud, docent geschiedenis op een lokale school en zij is gek op Communistische ideologie. Zij houdt echt van Lenin en heeft groot respect voor hem. De 56 jaar oude Evgenia is wetenschappelijk onderzoeker en een New Age aanhanger. Ze aanbidt verschillende goden en acht Lenin een van de grootste goden. Maar na tien jaar toegewijd werk voor het museum wil ze het nu verlaten om haar spirituele reis op een andere plaats voort te zetten.

BVNT logo

Ik ben Alice

14 feb 2016, 13:30 uur
BVNT meer informatie icoon
Drie alleenstaande bejaarde vrouwen krijgen bezoek van zorgrobot Alice. Alice is geprogrammeerd als de ideale verzorgster die nooit moe wordt en altijd voor je klaar staat. Kan de robot een mens vervangen?