NTR Documentaires
NPO ontdekknop

NTR Documentaires

Documentaires bij de NTR

Bekijk de afleveringen online!

Over NTR Documentaires

De NTR brengt documentaires op velerlei gebied onder de noemer Het Uur van de Wolf, 2Doc, 3Doc en Teledoc, alsook losstaande documentaires.

Gemist

Gids

NPO 2 logo

Dennis Hopper - Uneasy Rider

29 sep 2016, 22:55 uur
NPO 2 meer informatie icoon
Hij is vooral bekend als regisseur en hoofdrolspeler van de cultklassieker Easy Rider (1969), maar het leven van Dennis Hopper (1936-2010) is bepaald geen easy ride te noemen. Regisseur Hermann Vaske, die goed bekend was met Hopper, onderzoekt de bron van zijn weerbarstige karakter aan de hand van zijn werk en prominente collega's, onder wie Wim Wenders.

NPO 2 logo

2Doc: Ai Wei Wei - The Fake...

29 sep 2016, 23:55 uur
NPO 2 meer informatie icoon
Wegens zijn activisme is kunstenaar Ai Weiwei drie maanden gevangengehouden door de Chinese Staat. Hoe gaat hij om het politieke schaakspel waar hij in terecht is gekomen en hoe transformeert hij zijn ervaringen naar zijn werk? Conceptueel en politiek geëngageerd kunstenaar Ai Weiwei trad de afgelopen jaren steeds meer op de voorgrond als fel criticus van de Chinese overheid. Hij is onverschrokken en laat zich door niemand intimideren, tot hij in 2011 door de Chinese Staat wordt gegijzeld en bijna drie maanden wordt vastgehouden op een geheime plek. Als hij weer vrij is, beseft hij voor het eerst dat hij een prijs betaalt voor zijn activisme. Hij kampt met slaapproblemen en heeft last van geheugenverlies, maar laat zich desondanks niet monddood maken door de Chinese overheid. De film volgt Ai Weiwei na zijn terugkeer, in zijn dagelijks leven met zijn vrouw, zoontje en moeder. Maar ook in interviews met de internationale pers en de kunstwereld; ze willen allemaal zijn verhaal horen en verder vertellen. Hij heeft huisarrest, kan nergens heen en wordt streng in de gaten gehouden door de Chinese autoriteiten: achttien overheidscamera's staan gericht op zijn studio en zijn huis. Hoe moet Ai Weiwei omgaan met zijn gevangeniservaringen en het politieke schaakspel waar hij in terecht is gekomen? De rechtszaak die volgt noemt hij de Fake Case, naar analogie van zijn eigen bedrijf Fake ltd., maar nog meer vanwege de valse beschuldigingen aan zijn adres. Als reactie op de rechtszaak sturen gewone Chinezen hem spontaan geld met briefjes erbij waarop ze hem een hart onder de riem steken. Hierdoor is Ai Weiwei, ondanks alle tegenwerking, ervan overtuigd dat China klaar is voor verandering en krijgt hij weer nieuwe energie om door te gaan en de Chinese overheid te blijven provoceren. Hij wil vrij zijn en de Chinese bevolking een stem geven. Dus transformeert hij zijn ervaringen en frustraties naar een serie kunstwerken en blijft hij strijdbaar.

NPO 2 logo

De stress van de herder

4 okt 2016, 22:55 uur
NPO 2 meer informatie icoon
Documentaire over een schitterende omgeving van de Drentse-Friese heide met meertjes en graslanden. We ontmoeten schaapherder Catrinus Homan. Vol passie laat hij zien welke werkzaamheden hij allemaal moet verrichten om de natuur en de kudde gezond te houden. De film laat je denken dat Homan een prachtig en rustig leven heeft, maar al snel wordt duidelijk dat stress de herder belaagt. Dit moeilijke proces komt in schril contrast te staan met het in eerste instantie jaloersmakende beroep van herder. De kijker zal onder de indruk raken en respect krijgen voor de herder, zijn dieren en de natuur.

NPO 2 logo

De vrije markt

5 okt 2016, 22:55 uur
NPO 2 meer informatie icoon
Kaasboer Hans, visbakster Carla en groente- en fruitverkoopster Ayfer staan al hun hele leven op de markt in Rotterdam. De komst van de nieuwe markthal zet hun plaats op de markt en hun inkomsten onder druk. De documentaire laat zien hoe deze drie marktkooplieden omgaan met deze ingrijpende veranderingen. De marktkooplui werken sinds generaties op de langste markt van Europa en willen hun manier van leven en tradities behouden. Maar de gemeente Rotterdam wil de markt toekomstbestendig maken. Door de komst van de prestigieuze hal verdwijnt een groot aantal kramen. Ze moeten inschikken, slikken of stikken. Ze mogen hun kraam inruilen voor een eigentijdse versunit. Dan moet je zeven dagen per week open en megahuur betalen. De één strijd tegen het systeem, de ander probeert mee te gaan met zijn tijd. Het is de strijd van een wel heel kleine David tegen een kapitaalkrachtige Goliath. De vrije markt is de debuutdocumentaire van regisseuse Marleine van der Werf. De film gaat in première op het Nederlands Filmfestival 2016, en is geselecteerd voor de debuutcompetitie.

NPO 2 logo

Janis: Little Girl Blue

6 okt 2016, 22:55 uur
NPO 2 meer informatie icoon
Zelfs 45 jaar na haar dood is ze nog een bron van inspiratie voor veel vrouwelijke rockers: Janis Joplin. Ze verkocht miljoenen albums en had grote hits met Me and Bobby McGee en Piece of my heart. Regisseur Amy Berg maakte met de documentaire Janis: Little Girl Blue een liefdevol portret van deze 'moeder van de blues'. Joplins weg naar het succes is verbonden met diepe dalen in haar korte leven (ze werd slechts 27 jaar). Dit stormachtige leven wordt getoond aan de hand van voorgelezen brieven die Janis schreef naar haar ouders en geliefden. Samen met een enorme hoeveelheid nooit eerder vertoond archiefmateriaal (van onder andere haar legendarische optredens op het Monterey-festival en Woodstock) komt het beeld naar voren van een ongelukkige, naar liefde hunkerende vrouw met een rauwe en emotionele strot, waar de pijn en eenzaamheid altijd in doorklonk. Joplin was een waar podiumbeest. Dáár kreeg ze het gevoel dat ze ertoe deed, dat ze iets te bieden had. Ze had geen drank en drugs nodig om het podium op te gaan, maar voor het zwarte gat ná het optreden, zo vertellen bevriende muzikanten in de film. Sinds haar puberteit was Joplin een sociale outcast. Toen ze in haar studententijd door medestudenten werd uitgeroepen tot 'lelijkste man', was ze daar kapot van. Ze stopte met studeren en zocht aansluiting in de muziek, de enige plek waar ze zich gehoord en gezien voelde. Daar werd haar talent snel opgepikt en bij haar nieuwe muzikale vrienden van de Big Brother & Holding Company en later The Kozmik Blues Band was ze niet langer het excentrieke buitenbeentje, maar werd ze gewaardeerd om wie ze was. 'Ambitie is een zoektocht naar liefde', schrijft ze. Als dat klopt was Janis Joplin een héél ambitieuze vrouw.