Informatie

Vanaf 29 juli praat Coen Verbraak zes afleveringen lang met toonaangevende wetenschappers. Het zijn natuurkundige Robbert Dijkgraaf, primatoloog/etholoog Frans de Waal, wiskundige Ionica Smeets, hersenonderzoeker Jeroen Geurts, landbouwexpert Louise Fresco, bacterioloog Roel Coutinho, kankeronderzoeker Hans Clevers, voedingsdeskundige Martijn Katan, econome Barbara Baarsma, filosoof/psychiater Damiaan Denys, psycholoog Marcel Zeelenberg en classica Ineke Sluiter.

Achtergronden over de wetenschappers


Wat is het belang van wetenschap? Moet wetenschap maatschappelijk toepasbaar zijn? Moet de maatschappij er concreet iets aan hebben of zoekt een genie altijd zijn eigen weg? Hoe vaak komt fraude eigenlijk voor? En wat zijn de grote raadsels waarover de wetenschappers zich het hoofd breken? Kijken in de ziel: wetenschappers over werken aan de grenzen van het weten en zoeken naar de wetten van de waarheid.  

Uitzendingen: elke vrijdag van 29 juli t/m 9 september, m.u.v. 26 augustus (Uitmarkt), 21.10 uur, NPO 2.


Eerdere reeksen:

Reeks 1: Psychiaters
(bekroond met de Zilveren Nipkowschijf)
Psychiaters zijn speleologen van de menselijke geest. Ze kennen de weg in de krochten van de ziel, in het gangenstelsel van onze diepste verlangens, angsten en emoties. Maar wat nu als ze zelf door het bestaan op de proef gesteld worden? Vinden ze door hun ervaring dan vanzelf de uitgang of dooft hun toorts en tasten ze net als ieder ander machteloos in het duister? Met René Kahn, Rudi van den Hoofdakker (Rutger Kopland), Louis Tas, Christa Widlund (Anna Enquist), Jules Tielens, Witte Hoogendijk, Liesbeth Vleugel, Jan Swinkels, Nelleke Nicolai, Frank van Ree, Bram Bakker en Roos van der Mast.

Reeks 2: Trainers
Grote voetbalcoaches als Guus Hiddink, Leo Beenhakker, Co Adriaanse, Foppe de Haan, Willem van Hanegem, Louis van Gaal en Bert van Marwijk vertellen openhartig over de finesses van hun vak. Hoe kun je spelers beter maken en wat zijn de grenzen aan de macht van een trainer? Zijn trainers tegelijk opvoeders, of zien ze spelers vooral als materiaal? Heb je als trainer een voorsprong als je eerst topspeler bent geweest, of maakt dat geen verschil? En waarom kunnen Nederlanders eigenlijk zo slecht strafschoppen nemen?

Reeks 3: Strafpleiters
Nederland telt zo'n 500 strafrechtadvocaten. Zij staan mensen bij die van een misdrijf worden verdacht. Zijn het letterlijk advocaten van kwaaie zaken, gewetenloze graaiers in maatpakken? Of vormen ze juist het broodnodige tegenwicht op de weegschaal van Vrouwe Justitia? Hoe ver gaan ze in het contact met hun cliënten? Hoe diffuus zijn de rafelranden van het recht? En kun je een spin verdedigen zonder in zijn web verstrikt te raken? Gerard Spong, Wim Anker, Bram Moszkowicz, Bénédicte Ficq, Inez Weski, Stijn Franken, Geert Jan Knoops, Theo Hiddema, Lucy Oldenburg, Cees Korvinus en Peter Plasman praten met Verbraak over hun vak en zichzelf.

Reeks 4: Politici

Volksvertegenwoordigers over hun vak en over zichzelf. In navolging van de eerdere interviewreeksen met psychiaters, toptrainers en strafpleiters gaat Coen Verbraak nu in gesprek met grote politici van toen en nu. De (oud-)politici Jan Marijnissen, Hans Wiegel, Nebahat Albayrak, Jolande Sap, Frans Weisglas, Rita Verdonk, Wouter Bos, Els Borst, Jack de Vries, Elco Brinkman en André Rouvoet vertellen openhartig over de finesses van hun vak en over zichzelf. Waarom zijn ze volksvertegenwoordiger geworden? In hoeverre beïnvloedt of beïnvloedde hun werk hun privé-leven? Gaat 'meeste stemmen gelden' altijd op in een democratie?

Reeks 5: Artsen
Wat zijn de dilemma's waar een arts mee te maken krijgt? Moeten we willen genezen tot elke prijs? Is de dood in feite een uit de hand gelopen vorm van ziekte? En is marktwerking in de zorg echt zo slecht? chirurg Huug Obertop, traumachirurg Inger Schipper, kinderchirurg Erik Heineman, oncoloog Hanneke van Laarhoven, cardioloog Francisca Nijland, kinderarts Hugo Heymans, neuroloog Jan van Gijn, internist gespecialiseerd in ouderengeneeskunde Rudi Westendorp, neonatoloog Hans van Goudoever, huisarts Mariette Hamaker, intensivist Hans van der Hoeven en gynaecoloog Marian Mourits praten zes weken lang met Coen Verbraak over hun vak én over zichzelf. 

Reeks 6: Ondernemers (waarvan het interview met Rijkman Groenink werd bekroond met de Sonja Barend Award)
Ondernemers zijn de motor van onze economie. Ze zijn er in alle soorten en maten; van pioniers die met eigen geld een zaak hebben opgezet of familiebedrijven die al generaties lang bestaan tot bestuursvoorzitters die miljoenenbedrijven leiden. Maar wat maakt een ondernemer nou precies succesvol? Wanneer is een CEO een goede leider? Leiden bonussen werkelijk tot betere prestaties? Hoe belangrijk zijn succes, macht en geld? En hoe pakken we de crisis nou het beste aan? Elf topondernemers praten over hun vak en zichzelf. Met: Jeroen van der Veer, Hans Wijers, Thecla Bodewes, Atilay Uslu, Ben Mandemakers, Marlies van Wijhe, Sylvia Tóth, Ronald van Zetten, Harold Goddijn, Duncan Stutterheim en Rijkman Groenink.

Reeks 7: Journalisten
Hoe groot is de macht van de pers? Kunnen journalisten mensen maken en breken? En hoe onafhankelijk zijn journalisten eigenlijk? Zijn ze nog een luis in de pels, of zijn ze zelf pels geworden?
Kijken in de ziel: journalisten, met Sven Kockelmann, Clairy Polak, Frits Wester, Johan Derksen, Marike Stellinga, Bart Middelburg, Frits van Exter, Rob Wijnberg, Dominique Weesie, Arnold Karskens, Evert Santegoeds en Step Vaessen.

Reeks 8: Rechters
Zij zijn aangesteld om de knoop door te hakken; van burenruzies en ontslagzaken tot verkrachting en moord. Hoe komen rechters tot hun beslissing? Hoe zeker zijn ze van hun zaak, of twijfelen ze weleens over een vonnis? Zijn rechters inderdaad nogal wereldvreemde mensen die de rauwheid van de samenleving eigenlijk niet kennen? Hoe is het om iemand levenslang op te leggen? Maakt het voor de strafmaat eigenlijk uit waar je in Nederland voor de rechter staat? Zijn er wetten waar ze het niet mee eens zijn? En wat vinden ze van de toenemende bemoeienis van de politiek met de rechtspraak? Met: Frans Bauduin, Martien Diemer, Jan Moors, Jurjen Bade, Wendy Vierveijzer, Frank Visser, Jacqueline Dubois, Elianne van Rens, Sandra Schreuder, Shirin Milani, Rinus Otte en Sebastiaan Hermans.

Tweeluik: Op de drempel
In dit tweeluik komen mensen aan het woord die van hun arts te horen hebben gekregen dat ze nog maar korte tijd te leven hebben. Het zijn filosoof René Gude, Parool-journalist Albert de Lange, studente kunstgeschiedenis en schrijfster Laura Maaskant, rechter Karin van Ringen, psychiater Margo de Jonge, televisiemaker en oud-zwemkampioene Hansje Bunschoten, communicatieadviseur Claudia van Deudekom en ondernemer Bernard Muller.
Contact met Korrelatie kan via: 0900-1450 (15 cent per minuut) elke werkdag van 9.00-18.00 uur
Of ga naar www.korrelatie.nl

Tweeluik: schrijvers
Hoe schrijf je een roman? Wat gebeurt er tijdens het schrijven in je hoofd? En heb je als schrijver het recht om over alles en iedereen in je naaste omgeving te schrijven? Adriaan van Dis, Arnon Grünberg, Kristien Hemmerechts, A. F. Th. van der Heijden, Kees van Kooten, Saskia Noort en Jan Siebelink vertellen over hun vak en zichzelf.


Dvd, boek, muziek
De integrale versies van de interviews in Kijken in de ziel zijn ook verschenen in boekvorm, bij uitgeverij Thomas Rap/De Bezige Bij.
De DVD's van de series Kijken in de ziel zijn o.a. te bestellen via de webshop van NRC Handelsblad.
De titelmuziek is: Memorial van Michael Nyman, afkomstig van de soundtrack The cook, the thief, his wife and her lover.

Coen Verbraak
Meer weten over de maker van Kijken in de Ziel? Kijk op coenverbraak.nl